04-03-2020

Državne tajne o auto-putu ostaju do aprila 2021.

Najveći broj dokumenata u vezi realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta Smokovac Mateševo ostaće tajna najmanje do aprila naredne, 2021. godine, odlučilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Državne tajne o auto-putu ostaju do aprila 2021. | Radio Televizija Budva

Foto: Kompjuterski prikaz autoputa/investitor

Prema podacima nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP), ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u aprilu prošle godine produžio za dvije godine tajnost podataka na ovom projektu.

Tajnost je određena stepenom „interno“, a Zakon o tajnosti podataka propisuje da se taj stepen određuje za podatke čijim bi otkrivanjem nastupile štetne posledice za ostvarivanje funkcije organa.

Zbog toga će građani ostati uskraćeni za informacije o kontroli projekta, poštovanju rokova, sporovima, tokovima novca od kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC) ka domaćim podizvođačima, koji su dobili poslove vrijedne stotine miliona eura, saopštila je Ines Mrdović iz ove NVO.

Do danas je, kako dodaje, poznat samo ograničeni dio informacija o iznosu oslobođenih dažbina, isplatama iz Budžeta kineskom izvođaču radova, te iznosu povučenih sredstava iz kredita kineske Exim banke, kojim se finansira 85 odsto radova.

“ASP je prošle sedmice ukazala da su do kraja prošle godine poreska i carinska oslobođenja dostigla sumu od najmanje 191,2 miliona eura, od čega je samo oslobođenje poreza na dodatu vrijednost 140,6 miliona. Građani finansiraju dionicu autoputa od bezmalo milijardu eura, a Ministarstvo saobraćaja, pored ostalog, tvrdi da podaci predstavljaju poslovnu tajnu, iako je ono državni organ koji poslove obavlja isključivo u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Prvo rješenje o tajnosti Ministarstvo saobraćaja je donijelo u avgustu 2016., da bi novo rješenje sa oznakom tajnosti „interno“ bilo donijeto u aprilu 2017. godine. Potom je, kako tvrde u Akciji, ovom rješenju Nurković produžio rok tajnosti do aprila 2019, a zatim je donijeto novo i rok produžen za još dvije godine.

Prema Zakonu, bilo je moguće ukinuti tajnost podataka, ali se to nije desilo, iako su u javnosti prisutne brojne kritike da se realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji uporno krije od građana.

Pitanje je šta će se dogoditi u aprilu naredne godine, do kada nije izvjesno da će prioritetna dionica biti završena, odnosno da li će tada biti ukinuta tajnost, ili produženi rokovi za sakrivanje informacija.

Izgradnja dionice autoputa Smokovac Mateševo je ugovorena za 809 miliona eura, ali će ta suma biti premašena zbog dodatnih radova. Cijenu može značajno uvećati i otplata kredita, koji je ugovoren u američkih dolarima i vez valutne zaštite, navode iz NVO.

Ugovor o projektovanju i izgradnji sa kineskom China Road and Bridge Corporation je potpisan u februaru 2014, a radovi su zvanično počeli u maju 2015. Rok za završetak posla bio je četiri godine. Dionica ni početkom 2020. nije sagrađena, podsjećaju iz Akcije za socijalnu pravdu.




Izvor: Investitor