26-05-2022

Đukanović: Finasije Opštine Budva stabilne, jedina prijetnja ishod spora za Otpadne vode

Opština Budva očekuje pozitivnu finansijsku godinu i moguć pozitivan rebalans budžeta krajem godine, saopštio je Slavko Djukanović iz Sekretarijata za finansije. On očekuje da će se ostvariti prognoze i da ćemo imati odličnu turističku sezonu što će se pozitivno odraziti na prihode.

Đukanović: Finasije Opštine Budva stabilne, jedina prijetnja ishod spora za Otpadne vode | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Budžet lokalne uprave je usvojio odbor povjerenika, čime je omogućeno normalno funkcionisanje opštine Budva. Usvajanje budžeta je omogućilo da se završni radovi pred početak glavne turističke sezone mogu normalno isfinansirati, kazao je Slavko Đukanović iz resornog sekretarijata.



"Mi smo ovim budžetom koji je negdje u iznosu preko 36,5 milona eura predvidjeli značajna sredstva za kapitalne investicije u iznosu od nekih 14,2 miliona eura, što znači da ovaj budžet ima apsolutno značajnu razvojnu komponentu. To je oko 40 odsto budžeta, ali eto zbog raznoraznih okolnosti i političkih nestabilnosti i izbora koji nas uskoro očekuju, sigurno nećemo moći kompletan taj iznos da potrošimo jer ipak su to značajne investicije koje traju neki duži vremenski period", kazao je Đukanović u izjavi za Polis.

On je istakao da će nakon turističke sezone biti ostvareni značajni prihodi, te da u oktobru očekuje pozitivan rebalans budžeta.

Na skupštini Odbora povjerenika usvojena je i nova odluka o porezu na nepokretnosti

"Izvršena je određena izmjena zakona, naime jedna uredba o bližim kriterijumima koja je tretirala značajan dio poreza na nepokretnosti bila je ukinuta od strane Ustavnog suda, sada je to kroz zakon izmijenjeno. Mi smo adekvatno tome izmjenili Odluku koja je skoro usvojena na skupštini Odbora povjerenika tako da smo stvorili sve zakonske uslove da ove godine nesmetano ide taj razrez poreza na nepokretnosti. On je jako značajan jer utiče gotovo na 50 odsto punjenja budžeta, tako da sada u tom dijelu možemo biti relaksirani i nadam se da ćemo ovu godinu, što se tiče finansijskog dijela, provesti u mirnoj i stabilnoj atmosferi i nadam se nekim pomacima od oktobra kada budemo radili pozitivan rebalans budžeta", zaključio je Đukanović, dodavši da jedina negativna stvar koja se može desiti je ishod međunarodnog spora oko Otpadnih voda.

J.M.