01-03-2019

Đukanović: Uprkos ukidanju brojnih prihoda, finansijska stabilnost opštine nije ugrožena

I pored manjeg priliva novca u opštinskom budžetu usled novih zakonskih rješenja, kojima su ukinuti prihodi od Morskog dobra i privremnih objekata, te neizvjesne situacije sa WTE-om, prema riječima pomoćnika sekretara Sekreterijatna za finansije Slavka Đukanovića, finansijska stabilnost opštine u ovoj godini, neće biti ugrožena.

Đukanović: Uprkos ukidanju brojnih prihoda, finansijska stabilnost opštine nije ugrožena | Radio Televizija Budva

Budžet Opštine Budva umanjen je u odnosu na prošlu godine, a razlog tome je donošenje novih zakona i odluka koji će uticati na prihode za ovu godinu. Donijet je zakon o finansiranju lokalne samouprave i sproveden je u djelo već početkom 2019. godine.

"Došlo je do ukidanja značajnih prihoda, što se prvenstveno odnosi na naknadu koju je Opština dobijala od Morskog dobra, a koja je smanjena za 50% od ukupnih prihoda, što je za Opštinu bila značajna cifra koja se kretala izmedju milion i 300 i milion i 400 hiljada eura", kazao je pomoćnik sekretara Sekreterijata za finansije Slavka Đukanović.

On ističe da je donijet još jedan zakon čijom se odlukom znatno uticalo na budžet Opštine Budva, a to je Zakon o uklanjanju privremenih objekata u šetališnoj zoni, te da će se sa aspekta finansija to značajno odraziti na budžet Opštine, za čak 400 ili 500 hiljada eura.

Đukanović dodaje da o toj odluci govori isključivo sa aspekta finansija i da pritom ne sumnja u kvalitet same odluke. Ovo sve ukupno čini cifru od 2 miliona eura prihoda manje za opštinu.



Jedino što donekle predstavlja opasnost po opštinski budžet je WTE, o kojem se govori već duži niz godina. Đukanović dodaje da se nada da to ipak ne može ugroziti likvidnost budžeta Opštine Budva.

On je kazao da je zadovoljan naplatom prihoda, ističe da je prošle godine naplaćena rekordna brojka poreza na nepokretnost, koji je ujedno i najveći sopstveni prihod opštine
i iznosi čak 13 miliona eura, a što je parametar pozitivnog dešavanja na području opštine.

Situacija u opštini je stabilna, što se tiče likvidnosti i solventnosti našeg budzeta, Đukanović je zakljućio da građani i službenici opštine Budva mogu biti mirni jer predstoji period bez značajnih udara na budžet.