01-10-2022

EBRD zadržala prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,7 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj zadržala je u najnovijem izvještaju projekciju rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto, dok je za narednu snizila na četiri odsto.

EBRD zadržala prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,7 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Prema objavljenom novom izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, u koji je agencija Mina-business imala uvid, naredne godine se očekuje rast crnogorske ekonomije od četiri odsto.

U majskim prognozama očekivao se rast ekonomije naredne godine od 4,5 odsto.

“Predviđa se rast od 3,7 odsto u ovoj godini i četiri odsto u narednoj, ali postoji velika neizvjesnost oko izgleda. Ključni rizici za izglede uključuju povišenu inflaciju i političke nestabilnosti, što može odložiti javna ulaganja i reformske napore”, napominje se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je nakon dvocifrenog rasta u prošloj godini, privreda porasla 7,2 odsto na godišnjem nivou u prvom ovogodišnjem kvartalu.

“Potrošnja domaćinstava je ostala snažna, podržana povećanjem minimalne zarade, ali investicije ostaju prigušene. Početne brojke ukazuju na zadovoljavajuće pokazatelje turističke sezone”, dodaje se u izvještaju.

Direktne strane investicije, uglavnom iz Rusija i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), uglavnom u oblasti nekretnina, porasle su 80 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini ove godine.

Inflacija je porasla tokom ove godine, na krilima rasta globalnih cijena hrane i energije. Stopa inflacije dostigla je 14,9 odsto u julu.

“Odgovori politike su kasnili do formiranja nove Vlade u aprilu ove godine, nakon čega je porez na dodatu vrijednost (PDV) na jestivo ulje i brašno bio privremeno smanjena i akciza na gorivo bila prepolovljena”, dodaje se u izvještaju.