27-12-2020

Elektronska fiskalizacija: Period za prilagođavanje do 1. juna 2021.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predlaže mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Elektronska fiskalizacija: Period za prilagođavanje do 1. juna 2021. | Radio Televizija Budva

Ilustracija (flyerwerk, Pixabay)

Iz Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je Vlada predložene izmjene utvrdila na sjednici u četvrtak, uvažavajući potrebe privredne zajednice.

“To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci naredne godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom”, naveli su iz Vlade.

Precizirano je i da u trenutku prelaska na novi sistem elektronske fiskalizacije u realnom vremenu, obveznici neće biti u mogućnosti da se vrate na stari sistem.

„U diskusiji je naglašeno da će se donošenjem predloženog zakona uspostaviti sistem kojim će se obezbijediti dostupnost podataka o prometu proizvoda i usluga sa ciljem efikasne kontrole prometa, što će značajno doprinijeti smanjivanju neformalne ekonomije u ovoj oblasti“, dodali su iz Vlade.

Predloženi zakon će, kako očekuju u Vladi, doprinijeti postepenom smanjivanju poreske administracije, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza.



Izvor: Investitor