08-07-2020

Evropska unija donirala Crnoj Gori dodatnih 10. 000 maski

Evropska unija donirala je Crnoj Gori dodatnih 10. 000 maski, kroz EU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Evropska unija donirala Crnoj Gori dodatnih 10. 000 maski | Radio Televizija Budva

U okviru istog kontigenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

„Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi. Danas, na osnovu prethodnih zahtjeva, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Zahvaljujem Rumuniji što je omogućila čuvanje i prevoz rescEU opreme onima kojima je potrebna“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić naglasio je da ova donacija predstavlja još jednu potvrdu kontinuirane podrške Evropske unije u ovom izazovnom periodu borbe sa koronavirusom.

„Pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, posredstvom mehanizama solidarnosti EU, čiji je Crna Gora dio, u značajnoj mjeri doprinosi da i ovaj izazov prevaziđemo na kvalitetan način, kroz učešće svih subjekata zdravstvenog sistema i odgovornog odnosa građana prema mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela“, saopštio je on.

Evropska unija je do sada donirala ukupno 370 000 maski iz strateških zaliha medicinske opreme - rescEU, posebne komponente Mehanizma EU za civilnu zaštitu, koja je formirana nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Crna Gora je ranije kroz Mehanizam dobila pomoć od Austrije, Estonije i Rumunije, koje su zajedno dopremile 100.000 rukavica, 1.000 maski, 3.680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 1.000 litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, 1.120 kompleta posteljina, 300 prekrivača i 1.800 peškira.

EU je dodatno opredijelila tri miliona eura za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19.

Kroz taj program je do sada isporučeno 14 medicinskih respiratora, 10 mobilnih digitalnih rendgena i i veliki kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, a dodatna oprema će biti isporučena tokom jula.