06-05-2021

Evropska unija u Crnoj Gori priprema proslavu Dana Evrope tokom cijelog maja

Neke od aktivnosti koje će biti organizovane u skladu sa epidemiološkim mjerama su prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori napravljen od preko 40 000 sadnica, muzički spektakl Rok opera koji će prenositi tri televizije, osvjetljavanje institucija širom Crne Gore u bojama EU, online Evropski filmski festival, online nagradna igra “EU na dlanu” i još puno toga.

Evropska unija u Crnoj Gori priprema proslavu Dana Evrope tokom cijelog maja | Radio Televizija Budva

Centralni dio proslave posvećen je muzičkom spektaklu, koji će građani moći da prate u direktnom televizijskom prenosu. Prvi put u Crnoj Gori, gledaoci će imati priliku da gledaju i slušaju muzički program Rok Opera, koji čine svjetski rok hitovi obojeni zvukovima klasične muzike. Rok operu izvode orkestar i hor opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i novosadski Big Bend sa solistima, pod dirigentskom palicom maestra Fedora Vrtačnika. Specijalni gosti su domaće zvijezde Knez, The Books of Knjige i operska pjevačica Emilija Minić. Koncert je zakazan u subotu 8. maja u 20h uz direktan prenos RTCG, TV Vijesti i TV Prva.



U saradnji sa svim dnevnim novinama, Evropska unija u Crnoj Gori takođe u subotu 8. maja građanima poklanja višekratne zaštitne maske. Blizu 30 000 platnenih zaštitnih maski biće besplatno distribuirano uz dnevne novine u svim gradovima Crne Gore. Ovo je drugi put da Evropska unija u Crnoj Gori učestvuje u ovoj humanoj akciji, koju je inicirao Nezavisni dnevnik Vijesti, a podržali dnevni listovi Pobjeda, Dan i Dnevne novine.

Dan ranije, u petak 7. maja na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, ambasadorka Popa će otvoriti cvjetni tepih, površine preko 600 metara kvadratnih. To je prvi cvjetni tepih ovih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori, dok ova aktivnost predstavlja tradiciju u Briselu. Takođe, u čast Dana Evrope, zgrade lokalnih i državnih
institucija širom Crne Gore biće osvijetljene u bojama Evropske unije.

„U saradnji sa brojnim lokalnim proizvođačima cvijeća, odlučili smo da kreiramo jedinstven cvjetni tepih sastavljen od 40 000 sadnica, koje ćemo na Dan Evrope pokloniti našim sugrađanima. Imali smo želju da im povodom 9. maja darujemo simboličan poklon, ali i prenesemo dio briselske tradicije u Crnu Goru. Vizuelni
doživaljaj upotpuniće i zgrade instiutcija osvijetljene plavom i žutom bojom“, saopšteno je iz EU info centra, koji u saradnji sa partnerima realizuje ovu aktivnost.

Nakon zvanične proslave Dana Evrope, aktivnosti se sele online. Ljubitelje filma očekuje Evropski filmski festival, od 10. do 20. maja. Oni će moći da pristupe linku i besplatno pogledaju jedan od 16 dostupnih evropskih filmova različitih žanrova. Sredinom mjeseca počinje i omiljena online nagradna igra „EU na dlanu“, koju je prošle godine odigralo preko 15 000 takmičara. Svi zainteresovani imaće priliku da nauče više o Evropskoj uniji i osvoje vrijedne nagrade. Za više informacija pratite društvene mreže EU info centra.

Dan Evrope obilježava se 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, kojom je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi, odnosno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.