04-09-2018

Festival "Novi val" na sceni između crkava 7.i 8. septembra

U Budvi se četvrto ljeto za redom, ovaj put 7. i 8. septembra, na sceni između crkava u Starom gradu održava festival “Novi val” koji promoviše mlade umjetnike iz regiona.

Festival

Promovišu se kako pop i rok muzičari sa nezavisne muzičke scene, tako i filmske autore/ke čiji su kratki filmovi uglavnom nagrađeni na prestižnim regionalnim festivalima, od Sarajeva do Pule.


Festival otvara animirana “Ježeva kućica” u režiji Eve Cvijanović, rađena po klasičnom djelu Branka Ćopića, nagrađena na Berlinskom festivalu i na mnogim drugim manifestacijama, a biće prikazano još desetak naslova dužine 10 do 20 minuta, većinom filmova o odrastanju i osamostaljivanju mladih protagonista.


Gošće festivala su Barbara Vekarić i Maša Šarović, mlade rediteljke koje potpisuju filmove “Ni(t)ko nije savršen” i “Najtopliji dani ljeta”; prvi prati rane jade srednjoškolke koja ima asimetrične grudi i krije to od vršnjaka a drugi je senzualna priča o mladom bračnom paru koji živi u stanu roditelja pa je njihov erotski život pun neželjenih nedaća.

Pored pomenutih, publici u Budvi predstaviće se Nikica Zdunić filmom “13+” u kome glavna junakinja, tinejdžerka, “odbija” da odraste, zatim emotivno snažna priča o nesnalaženju obrazovanog mladića u tranzicionim vremenima tj. film “Mogu sam” u režiji Nikole Polića, , zatim film “Soa”, o začudnom zločinu u brdima Crne Gore u režiji Dušana Kasalice, nagrađivana drama “ “Tanja” režiserke Jasne Nanut o djevojci koja gubi posao i dečka i vraća se da živi sa svojim starim ocem.

Na programu je i film “Škrge” režisera Nikole Zdravkovića, o dva brata blizanca sasvim različitih karaktera, koji se sukobljavaju oko jedne djevojke, kao i poetična priča “Krila i stvari” koju su korežirali Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević.

Filmski segment festivala okuplja filmadžije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prve večeri nastupaju Sir Croissant iz Banjaluke, delikatni kantautor koji ima dva zapažena EP izdanja, slijedi intrigantni budvanski duo Haze & Ash koji trenutno završava debi album, a sviraće u proširenom, petočlanom sastavu, potom beogradski neosenzitivci Stray Dogg, jedan od ključnih bendova sadašnjice, da bi u finalu zasvirale Rezerve, makarski pop- rok sastav sa pank energijom, koji će premijerno u Crnoj Gori predstaviti svoj hvaljeni prvi album.

Iz Karlovca, drugog dana festivala, dolazi Ichabod, mlađani autor samo nekoliko raskošnih pop pjesama kje otkrivaju veliki stvaralački talenat izrastao iz najsuptilnije muzike šezdesetih i sedamdesetih godina, zatim slijedi koncert heroine hrvatske nezavisne scene Nine Romić, koja će svirati samo sa gitaristom i klavijaturistom i promovisati aktuelni album “Sloboda”, da bi festival bio završen koncertom tročlanog benda Harvo Jay čiji se muzički izraz sve vrijeme klacka između sanjivog i bučnog alt. rok zvuka.

Festival "Novi val" organizuje nevladino udruženje Agora, finansijski je podržan od Opštine Budva i ima podršku HP "Budvanska rivijera" i niza lokalnih privrednika, dok su segmente programa podržali Ministarstvo sporta – Direktorat za mlade, kao i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, kroz projekat “STRONGO”.

Svi festivalski sadržaji su besplatni, a u slučaju kiše filmski dio programa biće izmješten u budvansku Modernu galeriju.