23-09-2019

Festival Tournee sinoć svečano otvoren

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’), koji se finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora, a koji ima za cilj da unaprijedi atraktivnost prekograničnog područja za posjetioce kroz stvaranje novih zajedničkih festivala.


Nosilac projekta je albanska opština Fjer, dok su partneri na projektu, pored JU “Grad teatar” i Opštine Budva, i Tirana i italijanska opština Barleta.

Kao rezultat dvogodišnje implementacije projekta u nedjelju, 22. septembra, svečano je i otvoren festival “TOURNEE”. Na svečanom otvaranju dobrodošlicu gostima i učesnicima projekta poželjela je gđa Milena Lubarda Marojević, dirktorka JU „Grad teatar“. Gđa Sandra Đurbuzović, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, istakla je važnost ovog tipa saradnje za kulturni život Crne Gore, dok je g. Marko Marković, potpredsjednik Opštine Budva, zvanično i otvorio festival.



Prvi program ovogodišnjeg festivala izveden je sinoć nakon svečanog otvaranja festivala. Radi se o komičnoj operi „Služavka gospodarica“ Đovanija Paizijela u režiji Vladana Đurkovića.
Ova opera je koprodukcija Grada teatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije „Operosa“ iz Podgorice. U skaldu sa idejom projekta, rad na operi je okupio mlade muzičare Crne Gore, Albanije i Italije, koji će 25. i 26. septembra, u skladu sa propozicijama da svaki od projekata bude izveden u zemlji partneru na projektu, biti u prilici da
svoja umijeća pedstave i publici u Fjeru i u Tirani.



Večeras se nastavlja program festivala „TOURNEE“ izvođenjem monodrame Darija Foa „Johan Padan i otkriće Amerika“ u režiji Milta Kutalija i u izvođenju Arbena Derhemija, albanska produkcija iz Tirane.