05-09-2020

Filmovi koji su nadmašili knjige po kojima su snimljeni

Iako je najčešće knjiga bolja od filma, postoje i obrnute situacije - filmovi koji su bolji od knjiga po kojima su nastali, jer je reditelj uspio da prenese atmosferu bolje nego što smo mi mogli da zamislimo čitajući je.


Screenshot: Youtube

Ne samo to, već su neki dodaci uspjeli da povežu djelove koji su u knjizi ostali nedorečeni.

Kum (The Godfather)Pisac Mario Puzo pomagao je reditelju Fransisu Fordu Kopoli da ekranizuje njegovu knjigu "Kum" i stvoren je jedan od najboljih filmova svih vremena. Ekranizacija je više fokusirana na glavne likove iz knjige, dok se u knjizi više pažnje daje i sporednim likovima. Iako je knjiga blizu savršenstva, u filmu se ipak pojavljuju glumci poput Marlona Branda, Džejmsa Kana, ali i mladog Al Paćina, koji pak oživljavaju likove koje nismo ni mogli da zamislimo čitajući knjigu.

Tijelo (Stand by Me)Rob Rejner uspio je da prebaci najbolje elemente iz novele Stivena Kinga knjige "Tijelo" i stvorio jedan od najboljih tinejdžerskih filmova svih vremena. King je i sam priznao kako je ovo prvo uspješno prebacivanje na film bilo kojeg njegovog djela, a bilo ih je puno.

Psiho (Psycho)Dok je Normanu Bejtsu posvećeno puno više prostora i detalja u knjizi Roberta Bloha, filmska ekranizacija ima odlične scene koje je vrlo teško izbaciti iz glave. Pogotovo kad znamo da je reditelj Alfred Hičkok.

Povjerljivo iz L.A. (L.A. Confidential)Knjiga Džejmsa Elroja spada u sam vrh američkih krimi knjiga, ali je reditelj Kurtis Henson uspio da nadmaši čak i to. Film obiluje bogatom atmosferom iz vremena pedesetih godina, plus glumačkom ekipom koja bi svaki film podigla za ljestvicu više.

Forest Gamp (Forrest Gump)Čitajući knjigu Vinstona Gruma "Forest Gamp", prvo što nam je palo na pamet je bilo da podignemo spomenik reditelju filma. U filmu lik Foresta je puno nježnija i draža osoba nego u knjizi i ne biste vjerovali, ono što je preživio u filmu je samo 40% toga što mu se događalo u knjizi. U jednom dijelu Forest odleti u svemir, kapsula mu pada na Novu Gvineju gdje ljudožderi žele da ga pojedu. Zamislite koliko bi ljudi izašlo iz bioskopa da je vidjelo tu scenu.

Ajkula (Jaws)Reditelj Stiven Spilberg uzeo je radnju iz knjige Pitera Benčlija i izbacio ljubavnu priču. Ono što je dobio jeste klasik bez kojeg ne bi postojao strah od "ajkula".

Nema zemlje za starce (No Country For Old Men)Dok se knjige Kormaka Mekartija čitaju u jednom dahu, film kojeg su ekranizovala braća Koen je još veće remek-djelo. Izbačeni su neki djelovi i ubačen je glumac Havier Bardem. Dovoljno.

Kad jaganjci utihnu (Silence of the Lambs)Nema dileme da su knjige Tomasa Herisa umjetnost za sebe, ali Entoni Hopkins je odglumio tako dobro da se u ponovnom čitanju knjige sve čita s još većim guštom. I ne samo ta knjiga, već i sve ostale u kojima se pojavljuje Hanibal Lektor.

Borilački klub (Fight Club)Dejvid Fičer je uzeo satiričnu priču Čaka Polanika o komercijalizovanom društvu i stvorio film u kojem Edvard Norton i Bred Pit mlate pripadnike zlatne mladeži. Iako vam sigurno neće biti žao ako i pročitate knjigu.


(DDL)