18-06-2019

Formirano Koordinaciono tijelo za praćenje sezone

Savjet za turizam, u cilju efikasnog praćenja odvijanja turističke sezone i preduzimanja mjera za prevazilaženje izazova, formirao je Koordinaciono tijelo za praćenje sezone, na čijem je čelu ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Formirano Koordinaciono tijelo za praćenje sezone | Radio Televizija Budva

Na jučerašnjo sjednici Savjeta za turizam, konstatovano je da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne prošle godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će ovo biti veoma uspješna turistička godina.

„U cilju efikasnog praćenja odvijanja turističke sezone i preduzimanja mjera za prevazilaženje izazova, posebno tokom predstojećeg špica turističke sezone, Savjet je formirao Koordinaciono tijelo za praćenje sezone na čijem je čelu Radulović“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u prva tri mjeseca ove godine Crnu Goru je posjetilo oko 166,63 hiljade turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Registrovano je oko 645,63 hiljada turističkih noćenja, 22,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je saopšteno, podaci o turističkom prometu, koji evidentiraju lokalne turističke organizacije, pokazuju povećanje od prosječno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine, zaključno sa 14. junom, u odnosu na isti period prošle godine.

„Ti podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukao sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017. godinu, a broj noćenja za 8,17 odsto“, navodi se u Izvještaju o realizaciji aktivnosti predviđenih Planom pripreme ljetnje turističke sezone za ovu godinu koji je Savjet razmotrio.

Navodi se da je porast broja turista i noćenja pratio i rast prihoda.

„U prošloj za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu prošlu godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu EUR prihoda od turizma“, dodaje se u saopštenju.

U Izvještaju je konstatovano da poseban kvalitet predstavljaju činjenice da turističke sezone iz godine u godinu počinju ranije i traju duže.

„Značajan rast broja turista u kolektivnom smještaju ostvaren je sa tržišta Njemačke (broj dolazaka za prva četiri mjeseci veći je pet puta u odnosu na isti period prošle godine), duplo veći promet evidentiran je sa tržišta Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (uvećanje za 32,25 odsto), Francuske (uvećanje za 11,23 odsto) i Poljske (uvećanje za 10,24 odsto)“, precizira se u saopštenju.

Konstatovano je da su tako dobri turistički trendovi rezultat poboljšanja kvaliteta smještajnih kapaciteta i razvoja novih turističkih sadržaja i ponude.

Kako je saopšteno, samo u mandatu ove Vlade otvoreno je oko 70 hotela, uglavnom kategorije četiri i pet zvjezdica, samo u prošloj godini podržano je oko 30 projekata vezanih za razvoj proizvoda.

Predsjednik Savjeta Duško Marković kazao je da je impresivan rast turizma, kao vodeće privredne grane po obimu i finansijskim efektima, ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku turističku destinaciju, što je, kako je naveo, rezultat za pohvalu ne samo Vlade, već cjelokupne turističke privrede i svih aktera uključenih u crnogorski turizam.

„I pored značajnog unaprjeđenja koji je evidentan iz godine u godine, Savjet je ukazao na ograničenja koja postoje kada su u pitanju povremeni zastoji i gužve u saobraćaju, propusnost graničnih prelaza, izvođenje građevinskih radova tokom sezone, poboljšanje komunalne uređenosti“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta za turizam je zaključeno da je ograničenja neophodno rješavati kroz dodatnu koordinaciju državnih organa nadležnih za ta pitanja i institucija na lokalnom nivou.

„Savjet je istakao potrebu na dodatnom angažovanju kada je u pitanju zapošljavanje stranaca i definisanje sistemskih rješenja u vezi sa obrazovanjem i usavršavanjem nedostajućih kadrova u sektoru turizma“, zaključuje se u saopštenju.