22-11-2022

(FOTO) JU Muzeji i galerije Budve učestvovala na dodjeli „Živa” nagrada

JU Muzeji i galerije Budve je učestvovala na otvorenom forumu i svečanoj dodjeli Živa nagrada, u organizaciji Foruma slovenskih kultura koja je održana u Brežicama (Slovenija) od 16. do 19. novembra 2022. Muzej grada Budve je nominovan za Živa nagradu, u konkurenciji sa 33 muzeja iz slovenskih zemalja.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Muzej grada Budve, odnosno Ustanova JU Muzeji i galerije Budve je imala zapaženu prezentaciju na Open Forum-u, i uspostavila značajne kontakte za buduću saradnju sa drugim muzejima i kulturnim Ustanovama iz regiona.



Nagrada „Živa” je dobila naziv po boginji Slovena – Živi, koja predstavlja ljepotu, vitalnost i plodnost. „Živa” nagrada, kao međunarodna kulturna platforma podstiče razmjenu ideja, umrežavanje, dijalog i iskustva u pogledu vođenja muzeja, zaštite i promocije muzejskih zbirki, podstiče inovacije, kreativnost i inkluzivnost. Za ovu nagradu su konkurisali muzeji iz 13 slovenskih zemalja, sa oko 300 miliona stanovnika.



Dodjeli nagrade „Živa” je prisustvovala i ministarka kulture i medija Crne Gore, gospođa Maša Vlaović, koja je uručila glavnu nagradu za najbolji muzej.

Dobitnik nagrade za najbolji slovenski muzej je Gradski muzej Virovitica (Hrvatska).