04-01-2020

FOTO/VIDEO: Moleban i litija u Budvi

Nakon molebana presvetoj Bogorodici u budvanskoj crkvi svete Trojice u Starom gradu u Budvi, više hiljada građana krenulo je u litiju bulevarom do crkve Svete Petke, kako bi iskazali nezadvoljstvo zbog usvojenog Zakona o vjeroispovjesti

FOTO/VIDEO: Moleban i litija u Budvi | Radio Televizija Budva

Vjernici predvođeni sveštenstvom, noseći svoje krsne ikone i upaljene svijeće, prošli su u molitvenom hodu ulicama grada do crkve Svete Petke u Budvi.

Skupu, koji je prema procjenama organizatora, okupio oko 7.000 ljudi, prisustvovao je predsjednik Opštine Budva Marko Carević, predsjednik SO Budva Krsto Radović kao i većina funkcionera vladajuće koalicije.















Tokom mirne šetnje, građani se sami priključuju litiji u znak podrške, dok učesnici protesta glasno uzvikuju "ne damo svetinje!".











Prisutnima se ispred crkve Sveta Petka građanima obratio predsjednik Opštine Marko Carević:



Podsjetimo, predsjednik Carević pozvao je jutros građane Budve na večerašnji moleban u crkvi Svete Trojice i litiju.

"U trenutcima kada dočekujemo najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, okupljanja širom Crne Gore i regiona dokazuju našu ujedinjenost u namjeri da sačuvamo našu vjeru i našu crkvu. Pravo na slobodu vjeroispovijesti predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava, koje pokušavaju da nam ugroze oni koji Crnu Goru dijele više decenija po raznim osnovama. Izglasani Zakon o slobodi vjeroispovijesti je anticivilizacijski, antidemokratski, antiustavni akt koji duboko pogađa pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, zbog čega ćemo i ovim skupom, mirno, molitveno i na demokratski način iskazati svoje neslaganje", poručio je Carević.










Kako saznajemo, tokom protestne šetnje nije bilo incidenata.