27-05-2020

(FOTO/VIDEO) Rekonstruisana turistička ambulanta u Pržnu

U saradnji Mjesne zajednice Sveti Stefan i Opštine Budva realizovan je još jedan kapitalni projekat. U pitanju je adaptacija turističke ambulante u Pržnu, kao i stomatološke ordinacije i apoteke.Tako je učinjen važan korak u pružanju bolje turističke usluge turistima i posjetiocima ovog dijela budvanske opštine.Na današnjem otvaranju rekonstruisanih prostorija ambulante, predsjednik Opštine Budva Marko Carević podijelio je zadovoljstvo sa sugrađanima, a prevashodno mještanima Svetog Stefana i Pržna. On se svima zahvalio na saradnji.

"Danas smo svjedoci da je ovaj lokalitet ponovo zasijao u onom sjaju kao što je to bio slučaj prije nekoliko decenija. Mi kao lokalna samouprava radimo ono što je najbolje i što je najpotrebnije našim sugrađanima, i nastavićemo isto tako zajedno da radimo, bez razlike. Samo će nam biti interes ono što je najbolje za naše sugrađane i konkretno za MZ Sveti Stefan", kazao je Carević.Kako je dodao, benefit formiranja mjesne zajednice se odmah osjetio.

"Mještani najbolje znaju šta im ovdje treba, a mi smo, kao njihov servis, tu da izađemo u susret. Trebalo je sve ovo puno ranije raditi i ne dozvoliti da se dođe u ovu situaciju, ali hvala Bogu, trudom i radom svih mi smo uspjeli danas da se radujemo ovom projektu. To je put kako treba ići dalje i raditi sve ono što je u interesu građana. Važno je da idemo korak po korak i da imamo jednu kvalitetnu saradnju sa mjesnom zajednicom i stanovnicima", istakao je on.Ogroman rad, trud i ličnu energiju članova MZ Sveti Stefan pohvalio je i predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović koji je istakao da su upravo oni pokrenuli sve aktivnosti čije rezultate danas vidimo.

"To nije samo amublanta, nego još dosta drugih aktivnosti vezanih za sportske terene i ostale projekte. Ovo je pravi primjer kako to treba da funkcioniše. Mi smo kao lokalna uprava dužni da ispoštujemo naše građane, dužni da uvažimo želje mjesne zajednice i ovo je baš primjer kako zajednički treba raditi, dogovarati se i graditi budućnost i bolji život za Budvu. Ja sam dosta svog života proveo ovdje na Pržnu i sjećam se kakva je ova ambulanta bila prije 20-25 godina, osamdesetih i devedesetih. Nažalost, kako je sistem sve napravio, mi se sada vraćamo u jednu normalu kako se prije lijepo živjelo. Moramo napredovati i dalje sarađivati. Još jednom želim da pohvalim rad mjesne zajednice i da im se zahvalim na divnoj saradnji", poručio je Radović.Prisutnima se obratio i sekretar Sekretarijata za investicije Mladen Mikijelj.

"Veoma smo zadovoljan što smo još jedan kapitalni projekat uspješno finalizovali. Prije nekih godinu dana, sa direktoricom Doma zdravlja, posjetio turističku ambulantu i bio sam frapiran onim što sam ovdje vidio. Na zahtjev mjesne zajednice, u novembru mjesecu, ovo smo stavili kao jedan od prioritetnih zadataka, da uradimo jedan ovakav kapitalan projekat. Sada možemo reći da je to, na zadovoljstvo svih građana Budve, ali prevashodno građana Pržna, uspješno završen. Renovirana je i prostorija stomatološke ordinacije, apoteke, dva toaleta i sam krov na ovom zdanju."

Ukupna vrijednost radova je, kaže Mikijelj, oko 25,000 eura.

"Ono što ćemo dobiti sa tim sredstvima je višestruko značajno i važnije od sredstava koja su ovdje uložena. Moram da istaknem da godinama unazad svi turisti koji posjete ovo mjesto kao najveći problem saopštavaju da je to stanje u samoj ambulanti i samo stanje zdravstvenih ustanova na ovom području. Sada će to biti potpuno drugačije", dodao je on.Predsjednik MZ Sveti Stefan Vlado Mitrović istakao je da je ovo poseban dan za Pržno, jer su dobili turističku ambulantu nakon 15 godina.

"U iskrenoj želji da naši mještani i turisti imaju što manje potrebe da je koriste, a doktori i medicinsko osoblje što manje potrebe za intervenciju, ja koristim priliku da se zahvalim predsjednik Opštine Budva Careviću, predsjedniku SO Budva Radoviću, sekretarima za investicije i komunalno-stambene poslove Mikijelju i Gregoviću. Dugujemo veliku zahvalnost i firmi "Adriatic Properties" i Goranu Bencunu, koji su uložili značajna finansijska sredstva kao društveno odgovorna firma. Da svih ovih ljudi, institucija i firmi nije bilo, posao ne bi danas bio završen. Zato, još jednom, hvala vam u ime mještana koji danas imaju turističku ambulantu koja će, nadam se, biti u funckiji 12 mjeseci. Iako je ovaj prioritetni projekat za nas trebao biti davno urađen, vi ste ipak iskazali svoju veliku odgovornost, nesebičnost i solidarnost", rekao je on.Mitrović je ključ turističke ambulante predao direktorici Doma zdravlja Budva dr Vesni Vučetić.
Nedostatak ove službe je upravo bio najveći problem u turističkoj ponudi ovog naselja koje je smješteno u luskuznom dijelu naše rivijere.

Prema riječima dr Vesne Vučetić, direktorice budvanskog Doma zdravlja, ambulanta će početi sa radom 1. jula.

"Za početak će to biti samo turistička ambulanta, ali nadam se, što i građani Svetog Stefana i Pržna žele, da će u budućnosti biti pretvorena u ambulatnu koja će biti na usluzi mjepštanima i gostima tokom čitave godine. Postoji jedna mala procedura koja će se pokrenuti kod Ministarstva zdravlja. Nadam se da će i oni da imaju sluha i da će uz našu pomoć to da profunkcioniše i da bude na usluzi svima", pojasnila je dr Vučetić.Upravo je, kako su naveli iz budvanske Opštine, nedostatak ove službe, u luksuznom dijelu naše rivijere, bio glavni problem u turističkoj ponudi ovog naselja.

Naveli su da je lokalna uprava odlučila da preuzme rješavanje ovog problema, iako se radi o zdravstvenoj ustanovi, za koju je nadležno Ministarstvo zdravlja. To su, kako ističu, finalizovali u interesu građana ove mjesne zajednice i opštine Budva.