03-06-2021

Franeta: Podrška Vladi Crne Gore

U moru isprepletanih partijskih interesa, uticaja i procesa zauzimanja što bolje pozicije "po dubini", mora se prepoznati momentum i podržati Vlada Crne Gore nedvosmisleno i transparentno, navedeno je, pored ostalog, u saopštenju OO Prava Budva koje potpisuju predsjednik Aleksandar Franeta i član IO Milan Kovačević. Saoštenje prenosimo integralno.


Foto: Aleksandara Franeta i Milan Kovačević/Prava Budva

Nedopustivo je imati različite aršine kada je u pitanju raspoređivanje i podjela pozicija i funkcija i kada je u pitanju davanje podrške Vladi. Ili smo bespogovorno uz Vladu gospodina Krivokapića ili nećemo učestvovati u vlasti niti na jednom njenom nivou.

Svakodnevni napadi na Vladu i premijera koji se mogu čuti unutar vladajuće strukture štete svim njenim akterima. Ne postoji niko iz vladajuće većine ko neće osjetiti posljedice ovakvih događaja, koji su naročito intenzivirani u prethodnih nekoliko sedmica. Kao jedini uživalac koristi od krize vlasti jeste bivši režim i zato je krajnji trenutak da se ta praksa prekine i da se pokaže više političke i društvene mudrosti. Iskreno vjerujemo u najbolje namjere kako Vlade Crne Gore, tako i svih stranaka koje su je izglasale početkom decembra prošle godine.

Takođe, moramo napomenuti da u prethodnih pola godine, od kada je izglasana, Vlada Crne Gore u svom radu ima mnogo pozitivnih i dobrih odluka. Treba naglasiti i da jedan broj ministarstava svoju ulogu obavlja na zavidno visokom nivou. Jasno je distanciranje od pogubne politike režima DPS-a, zbog čega Crna Gora napokon ulazi u fazu izgradnje demokratije i pravednijeg društva. Međutim, treba napomenuti da ima određenih propusta kada su u pitanju odnosi sa nama tradicionalno prijateljskim državama. Dosta je odluka koje su mogle i trebale biti donošene sa znatno više državničkog senzibiliteta kada je u pitanju zaštita interesa sopstvene države. To se naročito odnosi na odluke u sferi spoljne politike. Strategija u odnosima prema zemljama iz kojih nam godinama unazad dolazi ubjedljivo najveći broj turista je najblaže rečeno vrlo nespretno koncipirana. Tržišta Rusije, Bjelorusije i Srbije su nam najznačajnija i mora se preispitati naš odnos prema ovim državama. Najnoviji primjer pogrešne odluke predstavlja nedavno najavljeno uvodjenje sankcija Bjelorusiji. Ubrzo nakon takvog slijepog praćenja spoljnje politike vodeći se isključivo pravilom prepisivanja briselskih odluka, dobili smo informaciju o otkazivanju već rezervisanih dolazaka preko 20 hiljada turista iz ove nama prijateljske zemlje. Posle ovakvog ishoda kod lokalnih turističkih poslenika je ostao gorak ukus i dilema da li je ovo pravi način pripreme možda i najbitnije turističke sezone u prethodne tri decenije. Mnogi smatraju da se vrlo brzo zaboravila činjenica da je prošle godine, kada je svaki vid saobraćaja na evropskom kontinentu bio zatvoren, bjeloruska avio kompanija Belavia letjela ka Crnoj Gori i da smo jedino iz ove zemlje imali značajniji broj stranih turista.

Ako želimo da postignemo planiranih 60% iz sezone 2019. godine moramo se potruditi da isključimo politiku zamjeranja prema zemljama iz kojih nam dolazi najveći dio turista. Pitanje je i naš dobronamjerni savjet Vladi, kojoj pružamo apsolutnu podršku, da li postoji drugi način od pukog prepisivanja odluka EU? Da li postoji drugačija formulacija ili odlaganje ovako delikatnih odluka. Isuviše nam je bitan svaki turista koji planira svoje ljetovanje u Crnoj Gori da bismo dozvolili sebi taj luksuz guranja prsta u oko vladama zemalja iz kojih dolaze.