25-01-2021

Galić: Situacija je složena, nema mjesta opuštanju

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje složena i da nema mjesta opuštanju.


Foto: Printscreen

"U posljednjoj nedjelji zabilježen lagani pad u obolijevanju", kazao je Galić i dodao da je navjeći broj zaraženih u opštinama Cetinje i Podgorica.

Galić je apelovao na građane tih opština da se strikno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

On je takođe rekao je da epidemiolozi predlažu rigoroznije mjere. Ipak, na tim sastancima, kako je rekao, svako iz svog ugla sagleda situaciju i na kraju donose mjere koje su najbolje za državu i narod.

On se obratio svim zaposlenim na crnogorskim skijalištima da budu oprezni, kako na tim lokacijama ne bi došlo do lokalne transmisije.

"Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke - Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa", kazao je Galić.

“Za razliku od prethodnog presa sada vidimo svijetlo na kraju tunela”, rekao je direktor IJZ, pojašnjavajući da se to odnosi na vakcinaciju.

On je pozvao sve građane da se vakcinišu kada vakcina stigne u Crnu Goru.

Mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja nalazi u Velikoj Britaniji

Galić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je nova mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja virusa nalazi u Velikoj Birtaniji.

U zemljama u kojima su se slučajevi pojavili su importovani, ali nije došlo do lokalne transmisije.

“Što se tiče vakcinacije, bazirali smo se na zdravstveno stanje i uzrast koji je najviše pod epidemiološkim rizikom, a ne na profesije. Ipak, to ne znači da novinari neće biti u nekoj od prioritetnih grupa”, rekao je Galić.