12-08-2020

Garčević: Kraljici Mediterana vratiti ono što joj zaista pripada

"Na teritoriji Budve nalazi se brojno istorijsko naslijeđe o kojem se vodi baš malo ili nimalo računa a odgovornost za to se prostom logikom može, prije svega, potražiti upravo na adresi Ministarstva kulture koji se maćehinski odnosi prema istoriji i naslijeđu Crne Gore", istakao je Radko Garčević iz Prave Crne Gore - Prave Budve.



U moru sličnih primjera, kako navodi, Prava Budva izdvaja tri značajne tvrđave za Budvu. To su tvrđave Citadela, Mogren i Kosmač.

"Sa svojih 416 kvadratnih metara u izgrađenim objektima i 2.982 kvadratna metra dvorišnih površina koje su opasane bedemima, kompleks Citadela bi se nakon osvajanja vlasti u šta niko u metropoli turizma ne sumnja morao vratiti u ruke građana Budve i Grad Teatra koji se već godinama održava u skučenom prostoru", ističe u saopštenju.

Prema njegovim riječima, oplemenjeni prostor Citadele se ne bi koristio samo ljeti, a Opština bi tu mogla da organizuje i sadržaje za cjelogodišnji rad.

"Jedna od prvih stvari koje bi Prava Budva predložila na skupštinskim zasjedanjima je da se primarno uđe u pregovore a nakon toga i da se od privatnika otkupi ovaj jedinstveni prostor", kazao je Garčević.



"Nedaleko od Citadele nalazi se tvrđava Mogren koja potiče iz austrougarskog vremena, sagrađena je još 1860. godine. Lokalitet koji je sam po sebi atraktivan, izmješten iz samog jezgra grada, a pritom pruža nevjerovatan pogled. Istorijskim porijeklom i vjekovnim postojanjem bio bi idealan za kulturne manifestacije, koncerte, književne večeri kao i za različita snimanja, a prije svega za snimanje kadrova koji dočaravaju duh prošlosti. Iskustva iz okruženja nam govore da za samo tri sata snimanja, Beogradska tvrđava zaradi i do 4.000 eura, dok je snimanje serije "Igre prestola" Dubrovniku donijelo zaradu od najmanje 60 miliona eura po sezoni. Za razliku od komšija, čini se da mi još uvek ne znamo da iskoristimo naša istorijska blaga pa se "zahvaljući" nemarnosti OKG grupacije Tvrđava Mogren u novinskim člancima naziva "zaboravljeno utvrđenje Budve", dodaje se u saopštenju.

Prava Budva takođe ukazuje na zapuštenost Trđave Kosmač koja je nepokretno kulturno dobro zaštićeno od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturnih dobara još od 1964 godine.

"Iako je predhodna na čelu sa Srđom Popovićem a i sadašnja nelegitimna vlast u kojoj je Crnogorska obećavala izgradnju žičare, kojom je planirano povezivanje Bečića i tvrđave Kosmač na Brajićima, od čitave priče se ništa nije desilo a Kosmač i dalje stoji u ruševinama i napušten. Da li će se ove dvije tvrđave u budućnosti naći u planu Ministarstva kulture za rekonstrukciju i prilagođavanje kulturnim gradskim dešavanjima ostaje nam da vidimo. Prava Budva apeluje na primjenu ovih utvrđenja u službi kulturnih dešavanja grada Budve", poručio je Garčević.