12-04-2021

Gdje su najskuplje nekretnine na svijetu: Cijena kvadrata kao cijelog stana kod nas

Želite da kupite nekretninu u Monaku? Znajte da će vas koštati – cijena kvadrata je više nego duplo veća u odnosu na Njujork.

Gdje su najskuplje nekretnine na svijetu: Cijena kvadrata kao cijelog stana kod nas | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Slikovita francuska enklava ponovo je proglašena za najskuplji dio svijeta kada se radi o kupovini nekretnina, piše Luxlife a prenosi B92.

U pitanju je čast koju je ovaj lokalitet dobio svake godine od 2017.

Ove godine, odnijeli su pobjedu prilično ubjedljivo – prosječna cijena kvadrata je 47.600 eura, za koliko se kod nas može kupiti cijeli prosječan stan od 40-ak kvadrata.

Na drugom mjestu nalazi se Hong Kong sa cijenom od 39.600 eura. Njujork je zauzeo treću poziciju sa prosječenom cijenom od 22.200 eura.

Brojevi reflektuju prodaje prošle godine, pa treba da znate da su nešto niži u odnosu na prethodnu zbog pandemije koronavirusa. Transakcije su pale za 11 procenata tokom godine, a posjedi sa cijenama ispod 5,8 miliona dolara bili su najaktivniji.

Šta doprinosi visokim cenama Monaka?

Pa, za početak, mediteranski lokalitet je visoko tražen zbog svojih poreskih beneficija – ovdje se nekretnine i prihodi ne oporezuju.

Lokacija takođe govori sama za sebe – Monako zauzima predivnu obalu, sa izobiljem luksuznih odmarališta, dok se ovde svake godine održavaju prestižni Monaco Grand Prix i Monaco Yacht Show.

Prostor je od ključne važnosti – Monako je manji od njujorškog Central Parka, što objašnjava zašto je toliko teško domoći se svog komada zemlje ovdje.

Oko trećina stanovnika Monaka su milioneri, dok je stopa siromaštva ravna nuli.

Prošle godine, Monako je dobio nešto manje interesovanja od globalnih kupaca, prvenstveno zbog pandemije, pa su uglavnom lokalci kupovali nove posjede. Ako su prethodne godine indikator bilo čega, teško da će Monako izgubiti svoju poziciju zbog ovog blagog pada, piše portal.

investitor.me