05-07-2018

Genijalni Hičkok i film "Psiho"

Psiho je po mnogo čemu specifičan horor film. Osim po sceni ubistva pod tušem, vjerovatno je ipak najupečatljiviji po kreiranju lika psihotičnog ubice Normana Bejtsa.

Genijalni Hičkok i film

U Holivudu se publika nastojala privući u bioskope zvjezdanim imenima glumaca glavnih uloga. Podrazumjevalo se da slavni glumci, miljenici gledalaca, iznesu svoju ulogu do kraja filma, odnosno prežive do kraja filma.



U filmi su glavne zvijezde Entoni Perkins i Dženet Li. Međutim, Dženet Li tumači ulogu nesrećne službenice Marion Krejn, koja biva ubijena na pola filma. Da šok bude veći, to se događa slučajno, zato što na svom putu ulazi u pogrešni motel.

I tu zapravo počinje drugi i glavni zaplet u filmu Psiho – oko istrage gdje je nestala Marion Krejn, ko je ubica i kakva to čudna misterija leži u pozadini zločina.



Psiho je snimljen prema istoimenoj knjizi Roberta Bloha, američkog pulp fiction autora, koju je Hičkokov asistent preporučio reditelju.

Alfred Hičkok manipuliše očekivanjima i osjećanjima gledalaca od početka do kraja filma a za razliku od prethodnih napetih trilera koji su predstavljali mješavinu romanse, melodrame, humora i ironije, u Psihu nema ni traga od romanse.