01-10-2020

GIZ: Za projekte iz Crne Gore do dva miliona eura

Zahvaljujući podršci Njemačke i programima koji se u regionu sprovode, gradovi širom Balkana uz BFC poslovne sertifikate privlače tri puta više investicija. Podgorica je jedan od gradova kojem su dodijeljeni BFC (Business Friendly Certificate) sertifikati poslovne otvorenosti.


Foto: GIZ

“Još se ne mogu predvideti sve posljedice pandemije COVID-19, ali već je vidljivo da se privatni sektor na Zapadnom Balkanu suočava sa ogromnim poteškoćama. Nejasna budućnost turizma, dramatičan pad izvoza i potražnje, predstavljaju ogroman izazov za mnoge firme u regionu, ali i za gradove i opštine. Gradovi poput Podgorice, Novog Sada i Banja Luke su prošli kroz složen proces sertifikovanja. Stvorili su partnerstva između privatnog i javnog sektora i poboljšali lokalno poslovno i investiciono okruženje (vidi: www.bfc-see.org). U poređenju sa nesertifikovanim gradovima i opštinama, po podacima studije iz prethodnih godina, BFC gradovi privlače tri puta više investicija”, navodi se u saopštenju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

BFC mreža je uspostavljena uz značajnu podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, projekta Otvorenog regionalnog fonda – Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS).

“Jedan od izvrsnih GIZ instrumenata za razvoj, koji osigurava dugoročno ulaganje u opštine sa BFC sertifikatima, te istovremeno stvara razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, je i develoPPP.de program. Ovaj program samo je jedan od niza instrumenata saradnje sa firmama uključenim u praktičan rad BFC mreže i sastavni je dio cjelokupne mreže. Na ovaj način doprinosi se već postojećim privatnim investicijama, dok se istovremeno kroz develoPPP.de program razvojne saradnje pruža tehnička i savjetodavna pomoć”, navodi se u saopštenju.


Foto: GIZ

Krajnji cilj ove inicijative je poboljšanje i usklađivanje poslovnih uslova u regionu, jačanje investicione reputacije regiona, ekonomske saradnje i održivog razvoja. Sada u regionu postoji zdrava konkurencija, što ohrabruje dalja ulaganja domaćih i stranih privatnih firmi. Na ovaj način pomaže se otvaranju novih radnih mjesta i jačanju kupovne moći građana. Gradovi i opštine, istovremeno, ostvaruju veći priliv prihoda.

GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program. Finansijska sredstva obezbjeđuje Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti. Cilj programa je da spoji inovativne ideje firmi sa komercijalnim interesima, uz dugoročnu korist za domaće stanovništvo, a dosadašnja partnerstva pokazuju vrlo pozitivne rezultate i za firme i za javni sektor. Iistovremeno, postižu se i zajednički razvojni ciljevi.

U ljeto 2019. godine, GIZ je uspostavio Regionalni servisni centar za saradnju sa privatnim sektorom u Jugoistočnoj Evropi, sa sjedištem u Sarajevu, koji promoviše GIZ instrumente pomoći regionu, sa fokusom na develoPPP.de programima, dostupan domaćim i evropskim firmama.

“Ukoliko neka firma iz Crne Gore ima posebne potrebe za sprovođenje inovativnog projekta koji nosi dugoročne prednosti održivog razvoja za zemlju (ili region), a istovremeno je spremna investirati u taj projekat, sada ima priliku takvu projektnu ideju poslati na konkurs u okviru programa develoPPP.de. Sve projektne ideje prolaze kroz proces odabira u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Ukoliko je projekat odabran, tehničku podršku i dodatna sredstva (u prosjeku do 50 odsto projektnih troškova) može osigurati GIZ. Obezbeđena sredstava za projekte u sklopu develoPPP.de programa kreću se u iznosu od 100.000 do 2 miliona eura, uz trajanje projekta do 3 godine. Ovo je jedan od najvećih programa ovog tipa u regionu u posljednjih nekoliko decenija”, zaključuje se u saopštenju.


Regionalni servisni centar i dalje će nastaviti sa saradnjom u regionu kako bi podstakao učešće privatnog sektora u oblastima gdje se nadopunjuju poslovne mogućnosti i razvojni ciljevi. Za dodatne informacije svi zainteresovani sa teritorije Crne Gore o programu se mogu informisati putem Web stranice www.developpp.de