18-10-2021

Glavna lovna sezona na području Budve trajaće do kraja februara

Lovna sezona zvanično je počela 3. oktobra i trajaće do posljednje nedjelje februara. Kako je kazao predsjednik Lovačke organizacije "Primorje" Nebojša Lučić, u tom periodu će se loviti vrste divljači koje su predviđene Zakonom o lovstvu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Riječ je o dlakavoj i pernatoj divljači, dok je u avgustu počeo i lov nekih vrsa pernate divljači, poput prepelica i golubova.

"U narednom mjesecu dolazi i migratorna vrsta divljači, šumska šljuka koja je izuzetno atraktivna za lov. Ono što radimo i što je najbitnije jeste da se bavimo uzgojem i zaštitom divljači, to nam je na prvom mjestu. U peridu pola godine lovostaja mi smo dali izuzetan doprinos razvoju samog lovstva i uzgoju divljači u lovištu. Imamo i određen broj fazanske divljači koju smo unijeli. Gazdujemo kao jedno primjerno društvo i trudimo se da još budemo bolji", kazao je Lučić u Jutrom iz Budve i dodao da će prema Pravilniku lovni dani biti nedjelja i državni praznici.


Lučić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Lovačka organizacija djeluje na 5.300 hektara. Podijeljena je u tri sekcije: budvansko-bečićku, prijevorsko-mainsku i poborsko-brajićku.

"Svako unutar sekcije ima svoja zaduženja koja podrazumijevaju praćenje divljači van lovne sezone, kao i nošenje hrane na pojilišta. To nam je jako bitno, jer smo u sušnim ljetnjim periodima imali određene probleme sa vodosnabdijevanjem, ali nam je vatrogasna jedinica Opštine Budva pomogla i doprinjeli su da divljač prevaziđe taj period i ne ostane bez vode", rekao je predsjednik Lovačke organizacije "Primorje".

Lučić je podsjetio da u uzgajalištu za pernatu i dlakavu divljač u Stanjevićima imaju popriličan broj divljači. Od toga, kako je dodao, veći broj je pušten u lovište.

On se zahvalio Sekretarijatu za privredu što im je izašao u susret kada je u pitanju hrana.

"Bez te pomoći ni divljač ne bi mogla da opstane. Mi smo prvi i istinski zaštitnici i ljubitelji prirode koji kao korisnici lovišta o tome moramo da izuzetno vodimo računa. Moramo da pratimo položaj divljači, kao i njihovo zdravstveno stanje", naglasio je Lučić.

Podsjetio je da je skoro održana radionica na temu zaštita od zaražnih bolesti kod lisica, a bilo je i više riječi o afričkoj kugi svinja.

"Afrička kuga je u regionu već prisutna, a kod nas imamo sreće da za sada nemamo naznaka. Svakodnevno pratimo situaciju na terenu na nivou čitave Crne Gore. Organizovali smo i par radionica tako da ćemo spremno dočekati ako se dese takvi slučajevi", naglasio je on.

Iz Lovačkog saveza su ranije napomenuli da svi lovci treba da poštuju odredbe Zakona o divljači i lovstvu, Zakona o oružju i druge zakone koji svojim pojedinim odredbama regulišu oblasti divljači i lovstva.

Kako su kazali, lovna divljač i ove sezone loviće se u kvotama odobrenim od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za vuka, šakala i lisicu lovna sezona će trajati do kraja februara naredne godine, za patke, divlju gusku, šumsku šljuku, bekasinu, baljošku, goluba grivnaša, svrake, sojke i vrane do 15. februara naredne godine, za divlju svinju, kune, lasicu malu, tvora i fazana do 31. januara naredne godine.

Lov zeca, goluba pećinara, grlice i gugutke trajaće do 31. decembra, a lov jazavca, puha i vjeverice do 30. novembra tekuće godine. Lov prepelice trajaće do 31 oktobra.