15-07-2016

Grad teatar: Koncert hora RTS-a

U petak, 15. jula, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala. U prostoru ranohrišćanske bazilike u Starom gradu u Budvi, sa početkom u 21.30h, nastupiće Hor Radio-televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića.

Grad teatar: Koncert hora RTS-a | Radio Televizija Budva

Milena Lubarda Marojević, urednica muzičkog programa, oabir ovog programa obrazlaže: „Posebnu svečanost u okviru proslave jubileja 30 godina Grada teatra upriličićemo kroz koncert na kojem će biti izvođena horska djela Stevana Stojanovića Mokranjca, sa naročitim akcentom na pjesmama iz Crne Gore i čuvenim Primorskim napjevima. Mokranjac je zaštitni znak Hora Radio televizije Srbije, tokom 80 godina postojanja ovog izuzetnog ansambla, pa je to bio i razlog našeg odabira izvođača. Utoliko više što je novi zamah i interpretativno tumačenje Mokranjčevih napjeva, koje je naišlo na velike pohvale međunarodne kritike i publike, hor RTS-a doživio po stogodišnjici smrti velikog kompozitora, a pod umjetničkim vođstvom našeg sugrađanina, maestra Bojana Suđića“.
Hor Radio-televizije Srbije počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pjevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski, redovno nastupajući na javnim koncertima i za potrebe radijskog programa. Tokom više od od sedam decenija postojanja on je, uz druge ansamble Muzičke produkcije radija, a potom i televizije, značajan stub njene muzičke djelatnosti. Razvija bogatu i raznovrsnu koncertnu djelatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, značajno doprinosi kvalitetu muzičkog života, posebno njegujući srpsku muzičku baštinu.

Ansamblom su, uz značajna gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Od 2005. godine umjetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom RTS. Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario i uspješne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Osim arhiviranja koncertnih snimaka čiji su programi uglavnom namjenski koncipirani, hor je ostvario i veliki broj studijskih snimaka među kojima najviše ima kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, a sa domaćim solistima. Tokom rada programski ciljevi nisu se bitno mijenjali: kvalitetno (najčešće premijerno) izvođenje i snimanje ostvarenja domaće muzike (istorijske i savremene), premijerno predstavljanje onih ostvarenja svjetske umjetničke baštine koja do tada nisu bila zastupljena na koncertnim podijumima u Srbiji, kao i izvođenje monumentalnih vokalno-instrumentalnih djela, najčešće u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, ali i sa drugim renomiranim simfonijskim ansamblima u zemlji i regionu.

Na ovoj programskoj liniji izgradnje najviših izvođačkih profesionalnih standarda i ostvarenja nadahnutih originalnih kreacija našli su se i projekti ostvareni u poslednjih deset godina rada pod umjetničkim rukovodstvom maestra Bojana Suđića. Osim ustanovljavanja koncertnih sezona i učestalijeg izvođenja kapitalnih dela svjetske muzičke baštine - baroknog, klasičnog i romantičarskog repertoara - ansambli RTS-a su pod njegovim rukovodstvom zadržali svoje usmjerenje ka interpretaciji i snimanju djela srpskih kompozitora, ali i značajnih djela ruske muzičke baštine - Čajkovskog, Rahmanjinova, Grečanjinova, Stravinskog, Prokofjeva, Sviridova, Mitropolita Ilariona i drugih.

Hor RTS je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja, kao i nagrada na mnogim svjetskim horskim takmičenjima.

Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici, Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS. Takođe je redovni profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bojan Suđić je već sa 19 godina postao asistent dirigenta u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Beograd. Školovao se na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti, a prvi veliki uspjeh ostvario je pobjedom na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika, 1989. godine u Zagrebu. Kraće se usavršavao kod Ilje Musina u Sankt Petersburgu i Otmara Svitnera u Beču. Od 1992. godine je stalni dirigent Hora i SO RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno simfonijskih ostvarenja svjetske i domaće, istorijske i savremene literature, sa posebnom pažnjom pristupajući premijernim izvođenjima kako novih domaćih djela, tako i ostvarenja iz svjetske muzičke baštine koja su, zahvaljujući njemu, po prvi put bila predstavljena i u Srbiji. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije. Sarađivao je od 1989. godine i sa Orkestrom Beogradske filharmonije i sa njim bio na turneji u Kini, nastupao na BEMUS-u, ili pratio velike svetske zvijezde (N. Kenedi, M. Vengerov). Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a sezone 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005. U svoju bogatu biografiju ubilježio je mnoga izvođenja standardnog baletskog i operskog repertoara, dok se, među gostovanjima, izdvaja nastup na Atinskom festivalu 2008. godine ("Karmen").

Suđićeva duža međunarodna angažovanja počela su 1998. godine, kada je prvi put bio gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mjesto rezidencijalnog dirigenta 2001. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je preko 150 operskih i baletskih predstava, a vrhunac zajedničkog rada predstavljao je nastup na festivalu u Visbadenu 2003. ("Labudovo jezero"). Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere.

Nagradu grada Beograda po drugi put dobio je 2004. godine za dirigentski poduhvat kada je sa 650 učenika srednjih muzičkih škola iz cele Srbije izveo "Karminu Buranu" Karla Orfa.

Na čelo Hora i Simfonijskog orkestra RTS Bojan Suđić došao je 2005. godine i nastavio svoju misiju predstavljanja novih djela domaćih autora i manje poznatih ili ređe izvođenih ostvarenja iz svjetske istorijske baštine. Na tom sve širem spisku našli su se, između ostalih i "Posvećenje proleća" i "Svadba" Igora Stravinskog, Druga simfonija Gustava Malera, "Život junaka" i "Tako je govorio Zaratustra" Riharda Štrausa, Misa u ce-molu V. A. Mocarta, "Faust simfonija" Franca Lista, "Rekvijem" Hektora Berlioza, Šesta simfonija Dmitrija Šostakoviča, kantata "Aleksandar Nevski" Sergeja Prokofjeva, „Missa di gloria" Đakoma Pučinija, "Ostrvo mrtvih" i "Zvona" Sergeja Rahmanjinova, "Ohridska legenda" (integralno izvođenje) Stevana Hristića i "Pasija Sv.kneza Lazara" Rajka Maksimovića.

Na programu će biti Primorski napjevi, Druga rukovet, Deseta rukovet, Jedanaesta rukovet, Stevana St. Mokranjaca, Tri madrigala Koste Babića, Deveta rukovet, Treća rukovet i Peta rukovet Stevana Mokranjca.

Dramski program:

U petak, 15. jula, nastavlja se dramski program festivala drugim izvođenjem na ovogodišnjem festivalu prošlogodišnje koprodukcije „Grada teatra“, Šekspirovog „Julija Cezara“ u režiji Kokana Mladenovića. Predstava će biti izvedena na sceni u Vještici, sa početkom u 21.30h. JU „Grad teatar“ predstavu radi u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Svilajnca i Narodnim pozorištem Sombor.

Prevoz za Vješticu je obezbijeđen (21 h sa polukružnog toka u Budvi).