14-09-2020

Grad teatar: Razgovor sa Borisom Liješevićem na temu „Sukob čovjeka i istorije“

Razgovor na temu „Sukob čovjeka i istorije“ sa rediteljem, Borisom Liješevićem, održaće se u srijedu, 16. septembra sa početkom u 20 časova, na Trgu pjesnika.Boris Liješević je rođen u Beogradu, odrastao u Budvi, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i završio režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gdje danas vodi klasu glume.

Saradnik je Zagrebačkog glumačkog studija u kom se bavi Strazbergovom metodom.

Prve godine profesionalne karijere obeležavaju saradnje sa mladom i srednjom generacijom srpskih dramatičara iz kojih nastaju predstave:

“Beograd London” (SKC Beograd), “Dragi tata” (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), “Zverinjak” (Srpsko narodno
pozorište, Novi Sad), “Projekcija” (Narodno pozorište,Sombor).
Brojne su predstave koje je režirao: “Prisutnost” (Atelje 212, Beograd), „Osvrni se u gnevu” (Centar za oblikovanje vremena, Pančevo u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Beograda), “Greta, stranica 89“ (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), “Ogrebotine” (Međunarodna dramska kolonija HC ITI, Grožnjan 2011.), „Čarobnjak” (Narodno pozorište Sombor), “Osjećaj brade” (Teatar komedija, Skoplje), „Brašno u venama” (Sarajevski ratni
teatar),  “Jare u mleku” i „Povodom galeba” (Pozorište mladih, Novi Sad), “Elijahova stolica” (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd),“ Mirni dani u MixingPartu” (Zagrebačko kazalište mladih), te “Upotreba čoveka” Aleksandra Tišme itd.

Svojim učešćem obilježio je pozorišni dio festivala ,,Grad teatar” kao asistent režije u predstavi „Jerma“ (1997.), zatim kao reditelj predstava:

„U kulisama duše“ (2004.), „Feniks“ (2004.), „Prisustvo“ (2005.), „Greta, stranica 89“ (2009.), „Čekaonica“ (2010.), „Dragi tata“ (2010.), „Sluga dvaju gospodara“ (2012, 2014.), „Očevi su grad(ili)“ (2013.), „Brašno u venama“(2015.), „Dve glave i devojka“ (2016.), „Čuvari tvog poštenja“ (2017.).

Boris Liješević je dobitnik nagrada „Mira Trailović“, „Ljubomir Muci Draškić“, „Bojan Stupica“, „Anđelko Štimac“, „Petar Kočić“, “Ardalion”, “Iskra kulture”, Sterijine nagrade, nagrade sarajevskog magazina Dani – Hrabri novi svet. Za režiju je nagrađen na festivalima:

Barski ljetopis, Tvrđava teatar u Čortanovcima. Dobitnik je godišnjih nagrada Ateljea 212, Srpskog narodnog pozorišta i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.