09-07-2014

Grad teatar: Roman Nikole Malovića „Jedro nade“

U srijedu, 09. jula, sa početkom u 21 čas, nastavlja se književni program 28. festivala predstavljanjem najnovijeg romana Nikole Malovića „Jedro nade“.

Grad teatar: Roman Nikole Malovića „Jedro nade“ | Radio Televizija Budva

Nikola Malović rođen je 1970. u Kotoru. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je knjigu kratkih priča Poslednja decenija, novele u dramskoj formi Kapetan Vizin – 360 stepeni oko Boke, Peraški goblen, i preko 2.200 tekstova. Priče su mu prevođene na ruski, engleski, poljski i bugarski. Nagrade „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, potom „Majstorsko pismo“ (za životno delo), „Lazar Komarčić“ i Oktobarsku nagradu grada Herceg Novog – dobio je za roman Lutajući Bokelj (Laguna, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013). Objavio je Prugastoplave storije (Laguna, Beograd, 2010). Kompletan je autor književne fotomonografije Herceg-Novi: Grad sa 100.001 stepenicom (Knjižara So, Herceg Novi, 2011). Član je Srpskog književnog društva.  Jedan je od osnivača književne Grupe P-70. Živi u Herceg Novom.

Najnoviji roman Nikole Malovića „Jedro nade“ nastavlja da baroknim izrazom oživljava Mediteran i istražuje njegove tajne i istoriju. Ovoga puta, Malović se bavi porijeklom i istorijatom mornarskog dezena, sljubljenim linijama plave i bijele boje, kontrastom koji puno značenje dobija samo u svojoj cjelovitosti, baš kao što i mediteranstvo u ljudima prevazilazi sve razlike i postaje odlika vanvremenskog identiteta svih koji su došli u susret sa „suvišcima ljepota“ bokeljškog zaliva.

Sa autorom razgovor vodi Vanja Gavrovski iz izdavačke kuće „Laguna“.