03-08-2022

Grad teatar: Sjutra nastup pijaniste Bojana Martinovića

U četvrtak, 4. avgusta, u crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sa početkom u 21 čas, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom pijaniste Bojana Martinovića.


Foto: Pres-služba "Grad teatra"

Bojan Martinović rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju muzičku školu je završio u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista, 1996. godine primljen je na studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, kod koga je diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom. Pohađao je kurseve na akademiji u Beču, gdje se usavršavao u klasama profesora Kristof Bernera, Noel Floresa, Georgi Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima, kao što su Marina Jašvili, Dankan MekTrir, Vilhemas Čepinskis, Peter Langartner, Miran Begić, Roman Simović, Vladislav Igulinski, Ksenija Akejnikova. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjalučkom filharmonijom i Cameratom academicom. Uz Mirana Begića i Igora Perazića bio je član klavirskog trija TRITONUS. Na svom bogatom repertoaru ima preko 25 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP u Podgorici, Dvorana Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Sava Centar u Beogradu, Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu, Gradska kuća u Subotici, Sinagoga u Novom Sadu, Bošnjački institut u Sarajevu), kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Libanu.

Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Španiji, Portugaliji, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je međunarodnog udruženja Innovative conservatoire (ICON), koje okuplja brojne umjetnike i pedagoge muzike iz cijele Evrope.Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala Espressivo. Snimao je za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore. Docent je na predmetu klavir i dekan Muzičke akademije na Cetinju. Stvara i interpretira muziku.

Bojan Martinović će na koncertu izvoditi kompozicije Filipa Glasa. Po riječima samog umjetnika “razlog za odabir repertoara je sama prilika da nastupi na festivalu čiji je dramski program dominantan, tako da ga je to isprovociralo da izabere baš ovog genija koji je kroz svoju muziku dao pečat i pozorištu i filmu”. Na programu će se naći kompozicije Opening (iz ciklusa “Glassworks”) Metamorphosis 2 i Etude.