08-08-2022

Grad teatar: Večeras gostovanje Slobodana Vladušića na Trgu pjesnika

Književni program festivala “Grad teatar” nastavlja se večeras na Trgu pjesnika gostovanjem Slobodana Vladušića, koji će predstaviti svoj roman “Omama”.


Foto: Pres-služba “Grad teatra”

Slobodan Vladušić rođen je 1973. godine u Subotici. Redovni je profesor na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta, u Novom Sadu, pisac i esejista. Bio je stalni književni kritičar u listovima “Politika” i “Večernje novosti”. Četiri godine je uređivao i časopis “Letopis Matice srpske”.

Napisao je knjige kritika, studija i teorijske proze:

„Degustacija strasti“, „Na promaji“, „Portret hermeneutičara u tranziciji“, „Ko je ubio mrtvu dragu“, „Crnjanski, Megalopolis“, „Košarka – to je Partizan“, „Književnosti i komentari“, „Orfej i zapušač“ i romane: „Forward”, „Mi, izbrisani”, „Veliki juriš“ i „Omama”. Napisao je dramu “Teniser”, koja se izvodila u Narodnom pozorištu u Subotici.


Foto: Pres-služba “Grad teatra”

Za najbolju književnu kritiku u elektronskim i štampanim medijima na srpskom jeziku dobio je nagradu “Milan Bogdanović”. Za knjigu Crnjanski, Megalopolis dobio je nagradu “Isidora Sekulić”, dok je za knjigu Književnosti i komentari nagrađen nagradama “Đorđe Jovanović” i “Laza Kostić”. Za svoj prvi roman Forward Vladušić je dobio stipendiju “Borislav Pekića”, kao i Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret”. Njegov drugi roman Mi, izbrisani nagrađen je nagradom “Meša Selimović”, za treći roman Veliki juriš primio je nagrade “Svetozar Ćorović” i “Janko Veselinović”, a četvrti Omama dobio je nagradu Matice srpske za roman godine “Beskrajni plavi krug”.

O romanu Omama Dejan Stojiljković je zapisao:

„U lavirintu međuratnog Berlina, osluškujući šum Vavilona, čekajući da se pokaže nakazno lice istorije i naslućujući neko novo zlo, Miloš Crnjanski kakvog dosad niste upoznali, a koji je opet onaj isti genije i tumač ljudskih i civilizacijskih posrnuća, vodiće vas kroz priču koja vam neće dati mira, ni na javi ni u snovima. Blistav i mračan, inteligentan i ubjedljiv, novi roman Slobodana Vladušića predstavlja potpuno neočekivan iskorak u savremenoj srpskoj prozi i njegovo do sada najzrelije i najambicioznije djelo”.

Moderator večeri je doc. dr Goran Radonjić.