13-04-2020

Građani i firme zloupotrebljavaju potvrde o putovanju

Prilikom kontrole vozača koji upravljaju vozilima u međugradskom saobraćaju i drugih koja osoba se kreću na javnim mjestima, kada je to novim mjerama zabranjeno, policijski službenici su uočili da se koristi veći broj potvrda o izuzetku zabrane međugradskog saobraćaja, koje su vozačima i drugim licima izdale firme, koje su nerijetko predmet zloupotreba, saopšteno je iz Uprave policije.



Pojedine firme ove potvrde izdaju i osobama koja kod njih nijesu zaposlena, odnosno članovima porodice, prijateljima i drugim licima.

Ukoliko se prilikom uvida i kontrole vozača ili lica na javnom mjestu provjerom utvrdi da potvrda nije sačinjena na propisanom obrascu, podaci nijesu navedeni precizno i tačno ( datum važenja od – do, vrijeme kretanja, djelatnost, i slično), ako je očigledno da je lice koje je posjeduje zloupotrebljava i ukoliko postoje osnovi sumnje u njenu vjerodostojnost, policijski službenik tu osobu zadržava na licu mjesta i o tome obavještava nadležnog tužioca.

Tužilac postupa u cilju preuzimanja daljih mjera i radnji, kako protiv pravnog lica tako i protiv fizičkog lica koje je koristilo ovakav dokument.

“Policijski službenici su u skladu sa zakonom već procesuirali određeni broj pravnih i fizičkih lica zbog zloupotreba ovakvih potvrda, a to će nastaviti da rade i u narednom periodu ukoliko budu evidnetirali ovakve vrste nedozvoljenih radnji. Ovim putem još jednom apelujemo na sve građane, kako učesnike u saobraćaju, tako i one na javnim mjestima, da poštuju preporuke i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi olakšali rad i postupanje policijskih službenika i izbjegli eventualne zakonske posljedice koje proizilaze iz kršenja mjera”, dodaje se u saopštenju Uprave policije.




Izvor: Cdm