04-08-2020

Građani se žale na naplatu dodatnih troškova

Pojedine banke i mikrofinansijske institucije naplatile su ili su pokušale da naplate dodatne troškove na ime moratorijuma na otplatu kredita, iako ih je Centralna banka (CBCG) obavezala da to ne rade, pišu Vijesti.


Foto: CBCG

List navodi da su im se žalili građani kojima su pojedine banke naplatile ili pokušale da naplate dodatne troškove, što su potvrdili i iz CBCG, koja je dobila prigovore klijenata.

Iako je CBCG odlukom o moratorijumu na kredite obavezala banke i mikrofinansijske institucije da klijentima koji su stopirali otplatu zajmova ne mogu naplaćivati zatezne kamate, administrativne troškove moratorijuma ili eventuelnog aneksiranja ugovora, niti mijenjati ugovore o kreditu, situacija je u praksi drugačija.

Redakciju Vijesti je, kako pišu, kontaktiralo više korisnika moratorijuma kod Prve banke, a ti klijenti tvrde da su im, uz uvećanu ratu koja ih sleduje nakon moratorijuma, ispostavljeni dodatni troškovi mimo odluke CBCG, da im je obračunata naknada od 50 EUR, a da im nije objašnjeno po kom osnovu.

Građani su kazali da će sačekati odgovore banaka čiji su klijenti, ali i da će se žaliti regulatoru ukoliko ostanu nameti koje smatraju protivnim odluci CBCG.

Iz CBCG su, na pitanje lista da li su dobili žalbe na postupanje Prve banke i šta građani treba da rade, odgovorili da je ta monetarna institucija utvrdila da je kreditor naplatio naknadu na ime pružanja trajanja moratorijuma, te da je po njihovom nalogu problem otklonjen i novac vraćen.

U Prvoj banci tvrde da su sve aktivnosti u vezi sa privremenim moratorijumom na kredite sproveli u skaldu sa odlukom CBCG.

"Za vrijeme trajanja moratorijuma sve banke su obračunavale redovnu kamatu koja se nije odmah naplaćivala, već se pripisivala glavnom dugu. Iz tog razloga nakon isteka moratorijuma dolazi do malog povećanja iznosa anuiteta u odnosu na inicijalni, o čemu su svi klijenti od samog početka primjene te mjere bili obaviješteni preko medija i internih kanala komunikacije banke", objasnili su iz Prve banke.

Oni su dodali da klijentima kojima je bio odobren moratorijum, u skladu sa odlukom CBCG, Prva banka nije naplaćivala nikakve dodatne naknade.

"Sve naknade koje Prva banka obračunava i naplaćuje imaju jasan naziv i tačno određeni iznos, a mogu se vidjeti na veb stranici banke", navodi se u odgovoru Prve banke.


Izvor: MINA Business