29-05-2020

Građani sljedećih zemalja mogu u Crnu Goru

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je, na predlog Instituta za javno zdravlje, odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije. Iz NKT-a je večeras saopšteno da će ulaz biti dozvoljen ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranacrezident i u državi iz koje ulazi u Crnu Goru.

Građani sljedećih zemalja mogu u Crnu Goru | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Vlade, na listi, koju jednom sedmično ažurira Institut za javno zdravlje, trenutno su Slovenija sa 0,43 potvrđena slučaja na 100 hiljada stanovnika, Island 0,88, Hrvatska 2,34.

Na toj listi su i Slovačka sa 2,93 potvrđena slučaja na 100 hiljada stanovnika, Švajcarska sa 6,46, Albanija 7,12, Austrija 7,98, Norveška sa 8,1.

Na listi, koja će se jednom sedmično ažurirati trenutno su i Monako sa 10,2 potvrđena slučaja na 100 hiljada stanovnika, Kosovo sa 11,99, Njemačka 12,61, Grčka 13, Mađarska 13,57, Danska 13,97, Litvanija 14,57.

Na toj listi nalazi se i Letonija koja ima 15,52 potvrđena slučaja na 100 hiljada stanovnika, Azerbejdžan 15,96, Luksemburg 16, Bosna I Hervcegovina 16,45, Bugarska 19,82, Izrael 20,94, Makedonija 21,6, Irska 21,96, Češka 22,41, Finska 23,09 i Estonija 16,06.


Foto: Vlada Twitter

Sa državama sa liste, kako je saopšteno, dozvoljava se vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi ostaje i dosadašnja mjera o generalnoj avijaciji.

"Uvažavajući smjernice i postulate iznijete u ključnim aktima Evropske komisije a prije svega u Zajedničkom evropskom planu za ukidanje mjera ograničavanja širenja Kovid-19, te u Smjernicama za postepeni i koordinisani pristup ponovnom uspostavljanju slobode kretanja i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama EU, NKT je pored epidemioloških kriterijuma uzelo u obzir i kapacitete zdravstvenog sistema i dostupnost kapaciteta za testiranje koje bi bilo neophodno radi pravovremenog otkrivanja i praćenja eventualnog ponovnog širenja virusa", piše u saopštenju.

Ulazak lica iz država veće stope aktivnih od 25/100.000

Našim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana.

"Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana. Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe", navodi se u posljednjim odlukama NKT.

Obavezna je institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju; lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa; kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni.

NKT podsjeća da institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

"CG ne zatvara granice"

Predsjednik NKT Milutin Simović poručio je da Crna Gora ovim ne zatvara svoje granice.

"Naprotiv! Naše granice otvaramo, i to u skladu sa preporukama struke za velikim brojem zemalja, na dobrobit i građana i brojnih turista koji će nas posjetiti ovoga ljeta", saopštio je Simović.















Izvor: Rtcg