25-11-2020

Građanska akcija: Dajković dozvoljava izgradnju šest etaža nelegalno

Iz Građanske akcije poručili su da Aleksandar Dajković, vršilac dužnosti direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma, dopušta da se objekat u Bečićima gradi suprotno zakonu, i to, kako su kazali, mjesec dana od kada je upoznat za prekoračenje od šest etaža, četiri sprata i dva suterena.



"Aleksandar Dajković propušta da kao rukovodilac Direktorata odredi drugog inspektora koji će odrediti mjeru zabrane gradnje jer inspektor Nataša Brajović odbija da postupi u skladu sa nalogom rukovodioca Direktorata Aleksandra Dajkovića", stoji u saopštenju.


Foto: Građanska akcija

Kako su dodali iz Građanske akcije, Dajković je 27. oktobra ove godine upoznat sa Izvještajem urbanističko građevinskog inspektora Željke Vranić. Izvještajem je, kazali su, utvrđeno da glavni projekat za izgradnju objekta u Bečićima nije revidovan u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima, odnosno da je, ističu, revidovanim glavnim projektom prekoračena spratnost, ukupno za šest etaža.

"Dana, 28.10.2020. godine Aleksandar Dajković je uputio Nalog broj 071/4-7127/1, urbanističko građevinskom inspektoru Nataši Brajović da postupi u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, u prilog je inspektoru Nataši Brajović dostavio i izvještaj inspektora Željke Vranić. Inspektor Nataša Brajović odbija, skoro mjesec dana, da postupi u skladu sa dostavljenim izvještajem i nalogom Aleksandra Dajkovića i zabrani gradnju", naveli su.

Oni smatraju da Dajković, propuštajući da kao rukovodilac Direktorata sprovede izvršenje utvrđene nepravilnosti tj. zabrani gradnju objekta, koja se, kako kažu, izvodi suprotno pravilima struke i suprotno zakonu, omogućava Investitoru da dalje izgrađuje objekat. Napominju da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma utvrdilo da objekat odstupa u lameli A za dva suterena i dva sprata, a u lameli B za dva sprata u odnosu na urbanističko tehničke uslove.

"Sa izvještajem urbanističko građevinskog inspektora, o odstupanju glavnog revidovanog projekta od UT uslova za šest etaža, odnosno sa činjenjem krivičnog djela iz člana 330 Krivičnog zakonika Crne Gore, upoznata je i specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kao i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru. I pored više nego jasnog dokaza, koji je utvrdilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, tužilaštvo odbija da onemogući dalje vršenje navedenog krivičnog djela, odnosno dopušta vršenje krivičnog djela", zaključuju iz Građanske akcije.