18-11-2022

Građanska akcija: Očekujemo od Ustavnog suda da će stati u zaštitu najvažnijeg osnovnog prava građana

Predstavnik izborne liste „Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu“ Vujičić Božidar oglasio se saopštenjem za javnost uoči održavanja konstitutivne sjednice SO Budva. Saopštenje prenosimo integralno.

Građanska akcija: Očekujemo od Ustavnog suda da će stati u zaštitu najvažnijeg osnovnog prava građana | Radio Televizija Budva

Foto: Građanska akcija

Predsjednika Skupštine opštine Budva ne biraju odbornici, već kandidati za odbornike.

Kandidata za predsjednika Skupštine opštine Budva biraju kandidati za odbornike, koji konačnim rezultatima izbora nisu određeni kao kandidati, koji su dobili odbornički mandat.

Konačni rezultati izbora za odbornike u Budvi objavljeni su u službenom listu. Ustavom je određeno da propisi stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u službenom listu. Kako se u konačnim rezultatima izbora za odbornike ne nalaze podaci o kandidatima koji su dobili odbornički mandata, danas će predsjednika Skupštine opštine Budva izabrati kandidati za odbornike a ne odbornici.

Opštinska izborna komisija Budve, uz prećutnu saglasnost državne izborne komisije, u konačnim rezultatima izbora svjesno nije objavila podatke o kandidatima za odbornike, koji su dobili mandat, da bi izbjegli činjenicu da se mandati kandidatima dodjeljuju po redosledu kandidata na izbornoj listi, diskriminacijom biračkog prava.

Danas će predstavnik opštinske izborne komisije, na početku konstitutivne sjednice opštine, pročitati izvještaj o potvrđivanju mandata odbornicima novog saziva skupštine, koji će na istoj sjednici birati predsjednika skupštine, iako nisu navedeni, u konačnim rezultatima izbora, kao kandidati koji su dobili odbornički mandat.

Zbog nenavođenja podataka o kandidatima za odbornike, koji su dobili mandat, u konačnim rezultatima izbora odbornika u Budvi, podnijeli smo žalbu Ustavnom sudu. Podnijeli smo Ustavnom sudu i žalbu zbog glasačkog listića na kojem su građani mogli da glasaju samo izborne liste ne i kandidate na izbornim listama, što je u krajnjem rezultiralo raspodjelom mandata kandidatima po redosledu kandidata na listi, odnosno diskriminacijom prava birača da budu birani, što je suprotno Ustavu i međunarodnim propisima koje je prihvatila Crna Gora, koji imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju, kada stvari određuju drugačije od domaćeg zakonodavstva.

Smaramo da se radi o suštinskim žalbama na povredu biračkog prava i očekujemo od Ustavnog suda da će najzad stati u zaštitu najvažnijeg osnovnog prava građana, prava da budu birani za predstavnike, bez diskriminacije.