25-06-2018

Građevinski radovi moraju stati tokom sezone

Građevinski radovi tokom turističke sezone moraju biti prekinuti, kazao je za predsjednik Odbora za turizam Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević.

Građevinski radovi moraju stati tokom sezone | Radio Televizija Budva

On je Danu rekao da je predsezona bila uspješna ali da se, kako vrijeme odmiče, otvara problem pitanja infrastrukture koja tradicinalno kasni.

„U najatraktivnijim zonama dominiraju neugledni privremeni objekti, pa je u planu da se nakon ove sezone donesu petogodišnji planovi, kojima bi se u slučaju da se dobro isplaniraju, riješio problem privremenih objekata“, kazao je Ivančević.

On je kao problem naveo buku i otvorene šankovi i dodao da se pod hitno mora promijeniti struktura i kvalitet ponude, to jeste odnos prema planiranju .

Ivančević je naglasio da se građevinski radovi moraju zaustaviti tokom turističke sezone na mjestima gdje se odvija turistički promet.

„Na pojedinim mjestima to nije bio slučaj ove godine. Konkretno u Budvi mašine su do skoro uznemiravele turiste“, naveo je on.

Prema riječima Ivančevića, gorući problem je siva ekonomija i ogroman broj kapaciteta u smještajnom dijelu i ostalim vidovima turističke ponude koji su i dalje u sivoj zoni.

„Ovu sezonu karakteriše povećan broj turista, odnosno posjetilaca, što će, nadamo se, kada se na kraju sve sabere dati povoljniji rezultat. Naravno rezultatkoji obavezuje stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za konstituisanje kvalitetnogturističkog proizvoda", rekao je Invančević.

Kako je istakao, ove godine je imamo dobro otvoreno tržište i početak jednog ozbiljnog razvoja turizmau Ulcinju i Herceg Novom.

Ivančević je rekao da još nije ništa urađeno povodom smanjenja broja taksi vozila u Budvi koja znatno onemogućavaju da se saobraćaj normalno odvija.

"Predstavljaju lošu sliku jer naplate vrše mimo kontrole i imamo česte žalbe gostiju kada je u pitanju taksi prevoz", kazao je Ivančević.

U Odboru za turizam PKCG zalažu se da se cijene prilagode turističkoj klijenteli, ali i platežnoj moći gostiju.

"Inicijativa je bila da se prije zaključenja ugovora za sezonu sa korisnicima zakupa utvrdi kao osnova za zaključenje ugovora sa Morskim dobrom (JPMD) cjenovna politika i cjenovnici kako se ne bi dešavale neprijatne situacije da pojedini zakupci mijenjaju cijene u sezoni, što izaziva nezadovoljstvo gostiju", naveo je Ivančević.