21-01-2021

Grlite se: Danas je Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik 'ozvaničen' 1986. godine u Mičigenu, a obilježava se 21. januara. Koliko puta dnevno zagrlite dragu vam osobu? Počnite to raditi malo češće. Danas zaglite nekog jer zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni.


Foto: Ilustracija/krapina.hr

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja itekako potreban.

Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, a osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki svještenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je često bio i predmet naučnih istraživanja, koje je vodio dr.sc.Jay Gordon. Istraživanja su pokazala da od grljenja zavisi i naša inteligencija, pa se vjeruje da će ona djeca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

Kažu:

4 zagrljaja su potrebna za preživljavanje

8 za održavanje

12 za napredovanje.



Foto: Pexels

Vrste zagrljaja

Medvjeđi zagrljaj:

Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla.

Zagrljaj "slovo A":

Tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj "Želim te na veliki način":

Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugo - muškarac drži djevojku oko struka a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima:

Grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: "Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj".

Jednoruki zagrljaj:

Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: "Tvoj sam drug, ali nismo toliko bliski".

Bezprsi zagrljaj:

U kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tijela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj:

Nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: "Žao mi je što si tužan".

Čeoni zagrljaj:

Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj "Oko srca":

Svaki od grlitelja obuhvata drugoga s jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

Zagrljaj "Vrh glave":

Stojeći grlitelj grli s obje ruje sjedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak.

Bonton grljenja

- Poštuj prostor oko druge osobe

- Zatraži dopuštenje prije nego što je zagrliš

- Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti u suglasju s tom činjenicom

- Zagrljaj je nježan i topao, nije vojni manevar