03-04-2020

Grupa zemalja EU: Vanredne mjere da ne ograničavaju slobodu štampe

Vanredne mjere uvedene u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa ne bi trebalo da ograničavaju slobodu izražavanja i štampe, poručeno je u zajedničkoj izjavi grupe zemalja članica Evropske unije (EU).


Ilustracija (Foto: news.cornell.edu)

Na zvaničnom sajtu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke objavljeno je da su članice EU podržale inicijativu Evropske komisije za nadgledanje vanrednih mjera i njihovu primjenu, kako bi se osiguralo poštovanje osnovnih vrijednosti Unije.

Izjavu su potpisale Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Španija i Švedska.

One su pozvale Savjet za opšta pitanja da razmotri to pitanje kada bude potrebno.

"U ovoj situaciji bez presedana legitimno je da zemlje članice usvajaju vanredne mjere u cilju zaštite građana i prevazilaženja krize. Međutim, duboko smo zabrinuti zbog rizika od kršenja principa vladavine zakona, demokratije i osnovnih prava koja proizilaze iz usvajanja određenih hitnih mjera", kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi hitne mjere trebalo da budu ograničene na ono što je nužno potrebno, da budu proporcionalne i privremenog karaktera.

"Mjere bi trebale da budu pod redovnim nadzorom i da poštuju navedena načela i međunarodne zakonske obaveze", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da one ne bi trebalo da ograničavaju slobodu izražavanja ili slobodu štampe.

"Moramo zajedno da prevaziđemo ovu krizu i da se na tom putu pridržavamo naših evropskih principa i vrijednosti", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: MINA News