16-07-2022

Hodanje jača kosti, mišiće i srce

Hodanje nije fizička aktivnost koju treba potcijeniti, može da održi vaše zdravlje, fizičko i mentalno, ali i da vam pomogne da izgubite težinu.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kada planiramo da dovedemo tijelo u vrhunsku formu, to uvijek ide uz ulazak u teretanu. Ali da li ste znali da čak i hodanje može napraviti velike promjene za vaše tijelo?

Stiv Stounhaus, trener hodanja i trčanja, ističe da hodanje nije samo kardio vježba.

"Hodanje je vježba sa tegovima. Čak i ako ne držite tegove ili ih nosite na gležnjevima, to je trening sa tegovima. Dobijate sve prednosti kardija, ali i vaši mišići imaju koristi jer morate da nosite svoju težinu", rekao je on.

Šta će se dogoditi ako hodate 2000 koraka dnevno?

Jačate mišiće iako hodanje nije isto što i trening snage, još uvek možete da angažujete mišiće cijelog tijela dok hodate. Svakim korakom angažovaćete noge, zadnjicu i sve mišiće donjeg dijela tijela. Međutim, natjerajte svoje jezgro i ruke da rade, a to možete postići pravilnim držanjem.

Stounhaus navodi da je važno izbjegavati pogrbljenu poziciju i dozvoliti rukama da se ljuljaju duž tijela, to ne znači da treba da "mlataju", već da vam pomažu da se krećete.

Jače kosti reaguju na sve pokrete koje radite, posebno ako uključuju trening snage (ili trening sa tegovima), a već smo zaključili da je hodanje upravo to.

Prema američkom nacionalnom institutu za zdravlje, koštano tkivo reaguje na svaki pokret i jača svaki put kada vježbate.

Dakle, svakodnevna vježba, čak i 2000 koraka dnevno, može pomoći u sprječavanju gubitka kostiju starenjem.

Zdrava navika

Šetnja može biti odličan način da se opustite i nađete vremena za sebe.

Pored fizičkih prednosti, hodanje vam daje vremena za razmišljanje, slušanje muzike, slušanje emisija na internetu (potkasta) ili ćaskanje sa prijateljem. Isto tako, odluka da svakodnevno hodate je temelj za izgradnju zdrave navike.

Poboljšavate zdravlje kardiorespiratornog sistema

Hodanje vam ubrzava otkucaje srca, što je odlično za zdravlje vašeg kardiorespiratornog sistema.

Kad god se krećete, vaše tijelo mora da pumpa krv i tečnost kroz vaše tijelo, što vašem tijelu i mozgu daje podsticaj.

Svakako vas ohrabrujemo da to činite kako želite jer ćete ojačati svoje srce.

Izvor:B92