27-02-2020

Hrapović: Bolnice spremne, maske stižu

Crnogorski zdravstveni sistem spreman je za eventualnu pojavu koronavirusa, a u KCCG i bolnicama ima dovoljno mjesta za eventualni smještaj oboljelih, kazao je ministar zdravalja Kenan Hrapović, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Poručio je i da zbog koronavirusa nema mjesta panici, a građani kako je dodao, trebalo bi da budu dodatno oprezni. Na konferenciji za medije je saopšteno i da zaštitnih maski nema u apotekama, ali će ih biti. Poručeno je i da nije predviđen dolazak kineskih radnika u Crnu Goru.



Kasarna u Zoganju u Ulcinju, predviđena je da bude karantin za koronavirus, ali to kako dodaje Hrapović, neće biti jedina lokacija.

“U narednim danima proglasićemo još neke lokacije za smještaj zdravih osoba”, naveo je Hrapović, na konferenciji za medije.

On je pojasnio i da nije najavljen dolazak radnika iz Kine. Kompanija CRBS treba da dostavi plan dolaska kineskih radnika u Crnu Goru, a kako dodaje Hrapović, svaki dolazak radnika mora da bude najavljen.

“Prije dolaska u Crnu Goru radnici moraju biti 14 dana u karantinu u Kini, po dolasku u Crnu Goru biće pod dodatnim nadzorom još 14 dana”, naveo je Hrapović. To je, kako je kazao Hrapović, jedina procedura koja omogućava dolazak radnika iz Kine.

Maski nema, ali će ih biti

U Crnoj Gori je trenutno oko 80 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i dodao da je taj broj iz sata u sat promjenljiv.

“Izvjesno je da će se virus širiti. Naš je zadatak da što dalje spriječimo širenje, da ga odložimo”, kazao je Mugoša i dodao da je do sada, zbog koronavirusa anketirano više od 2.450 ljudi, koji su došli iz područja pogođenih koronavirusom.

“Do sada 848 ljudi je stavljeno pod nadzor i praćeno cijelo vrijeme”, kazao je Mugoša i dodao da je bilo nekoliko sumnjivih slučajeva.

On je istakao i da u apotekama trenutno nema maski, ali će ih kako dodaje biti.

"Naš zdravstveni sistem je opskrbljen, u apotekama će biti maski, trenutno na tržištu se teško nabavljaju, ali se preduzimaju sve mjere da se nabave i prema uvjeravanjima dobavljača maski će biti", kazao je Mugoša i ponovio da maske treba da nose oboljeli, a ne zdravi.

“Ne preporučuje se da maske stavljaju zdravi, već da ih stavljaju bolesni”, poručio je Mugoša. On je naveo i da testova za koronavirus ima dovoljno.

Tri dodatne klinike za smještaj oboljelih

IZ KCCG su poručili da raspolažu sa dovoljnim brojem mjesta na Klinici za infektivne bolesti. Predviđeno je i prošrenje kapaciteta po potrebi.

Direktor KCCG Jefto Eraković je kazao da su našli tri dodatne klinike, na koje bi mogle eventualno da budu smještene zaražene osobe.

“KCCG je apsolutno spreman da zbrine pacijente, kako je bilo i do sada”, naveo je Eraković.

Eraković je ponovio da su juče uradili jednu simulaciju kada su postavili dva šatora pored Klinike za infektivne bolesti za potrebe zaposlenih.

Raste vjerovatnoća pojave koronavirusa

Hrapović je kazao i da se vjerovatnoća da koronavirus dođe u Crnu Goru povećava, uprkos mjerama koje se sprovode.

On je naveo da laboratorije Instituta za javno zdravlje posjeduju sve potrebne dijagnostikume da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog koronavirusa.

“Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve. Rizik po zdravlje se smatra umjerenim”, kazao je Hrapović.

Ministar je naveo i da ukoliko se pojavi neka osoba zaražena koronavirusom, sve službe u Crnoj Gori će biti spremne da odgovore tom zadatku.

“Kao prvo to je KCCG, koji raspolaže dovoljnim kapacitetima na Infektivnoj klinici, a po potrebi smo razradili dodatne scenarije da se određene klinike u KCCG dodatno osposobe i kadrom i opremom”, objasnio je Hrapović.





















Izvor: rtcg