06-08-2014

Hrvatska: Hvala Srbiji i Crnoj Gori

Hrvatski kontrolori leta zahvalili su se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zbog toga što su 30. jula preuzeli kontrolu hrvatskog vazdušnog saobraćaja, nakon što je zbog nevremena nestala struje na radarskom sistemu.

Hrvatska: Hvala Srbiji i Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

"U srijedu, 30. jula, dogodio se najgori i najstrašniji incident u kratkoj istoriji hrvatske kontrole letjenja. Došlo je do velikog prekida u napajanju električnom energijom na svim jedinicama za napajanje strujom koji je za posljedicu imao gubitak jedinog oruđa koje je potrebno kontrolorima letjenja: radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama", piše u hrvatskoj zahvali srpsko-crnogorskim kontrolorima leta.

"Tog, ne tako opterećenog dana i sata tokom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i 8 otvorenih sektora! Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li zamisliti?!", piše dalje u zahvalnici, i dodaje da su tih 35 minuta dok pomoć iz Srbije nije raščistila nebo iznad Hrvatske za većinu kontrolora bili "najšokantniji i nagrozniji minuti u njihovim karijerama".

"Veliko hvala svima vama", stoji u zaključku pisma koje su potpisali predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letjenja Nataša Sumirat Adikusumah i predsjednik Hrvatskog udruženja kontrolora leta Željko Oreški.