15-06-2021

I poznati podržavaju peticiju protiv akcize na bezdimne proizvode: Standard opada, a cijene rastu!

Građani Crne Gore i dalje daju podršku peticiji „Prešli smo na bolje, ne tjerajte nas nazad cigaretama“ koja je pokrenuta zbog najavljenog povećanja akcize i poskupljenja bezdimnih duvanskih proizvoda od 1. jula.

I poznati podržavaju peticiju protiv akcize na bezdimne proizvode: Standard opada, a cijene rastu! | Radio Televizija Budva

Kako inicijatori ističu, prinuđeni su da na ovaj način iskažu neslaganje sa odlukom i istovremeno traže da Ministarstvo i Vlada Crne Gore objasne zašto u nepovoljniji položaj stavljaju korisnike alternativa koje su manje štetne u odnosu na pušenje cigareta.

Najčešći razlozi nezadovoljstva koji su potpisnici pomenuli u okviru peticije je da "ne žele da kupuju heets-e na crnom tržištu". Takođe, kako navode, "ne žele ni povratak na obične cigarete sada kada su konačno našli rješenje koje odgovara i njima, ali i nepušačima oko njih".

Važna podrška peticiji i dalje stiže i od crnogorskih influensera. Milica Marković, poznata influenserka u okviru Instagram zajednice pozvala je svoje pratioce da daju svoj potpis. Kako navodi, i sama koristi bezdimne proizvode te smatra da se bolji izbor za pušače nikako ne treba dodatno oporezovati.

“Ja sam ovu peticiju potpisala jer sam protiv svih poskupljenja. Iako koristim bezdimne proizvode smatram da treba svi od nas da čuju zašto smo prestali da pušimo i nećemo se vratiti cigaretama.
Zato što su bolje rješenje. Jednostavno nije u redu da standard opada, a cijene rastu!", poručila je Milica Marković.

I poznati dizajner Lazar Ilić potpisao je peticiju i u više navrata pozvao pratioce da daju svoj doprinos. "Godinama unazad sam bio strastven pušač i onog trenutka kada je zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom sam, kao i većina Crne Gore, prešao na bezdimne proizvode. Potpisao sam ovu peticiju
jer sam protiv dodatnog oporezivanja heets-a i poskupljenja", kazao je Lazar Ilić u Instagram video poruci.

Podsjetimo, izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode (nesagorijevajući duvan) i uvećanja stope akcize, od 1. jula 2021. bi iznosila 50 odsto minimalne akcize na 1.000
komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi se u 2022. i 2023. godini akciza povećavala postepeno (na 60, odnosno 70 odsto).



Inicijatori peticije istakli su ranije medijima da smatraju da takvom odlukom vlasti samo tjeraju korisnike bezdimnih proizvoda da se vrate cigaretama. „Kako su procijenili da je u našem interesu da se snalazimo i nabavljamo nesagorijevajući duvan iz
BiH, Albanije i Srbije, da li to znači da i nas tjeraju na šverc i da svi sad treba da pušimo švercovane cigarete i bezdimne proizvode?“, kazao je inicijator peticije na sajtu peticije online.

Svoju podršku građani daju potpisom peticije koja se nalazi na ovom linku.