09-08-2020

I Twitter zainteresovan za kupovinu aplikacije TikTok

U trku za kupovinu američkog tržišta aplikacije za dijeljenje video sadržaja TikTok uključio se i Twitter, potvrđeno je Rojtersu, ali finansijski stručnjaci sumnjaju da će ta kompanija moći da obezbijedi novac.



Oni ističu da je malo vjerovatno da bi Twitter u toj trci mogao da pobijedi korporaciju kakva je Microsoft i da sa kineskom kompanijom Bytedance zaključi sporazum do 15. septembra, kada će Tiktoku, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trampa, biti zabranjen rad u Americi.

Informaciju da su Twitter i TikTok počeli preliminarne pregovore, ali da Microsoft i dalje ima veće šanse da preuzme američke operacije te aplikacije, prenio je i Vol strit žurnal.

Tržišna vrijednost Tvitera je oko 30 milijardi dolara, a otprilike toliko će kompaniji Bytedance morati da se plati za preuzimanje američkog tržišta, što znači da bi Twitter morao da pronađe dodatni novac da bi realizovao tu transakciju.

“Twitter će imati težak zadatak da sakupi dovoljno novca za kupovinu američkih akcija TikToka, jer nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje”, rekao je Rojtersu profesor Univerziteta u Mičigenu Erik Gordon.

TikTok, Bytedance i Twitter odbili su za Rojters da komentarišu ove navode.

Tramp je prije nekoliko dana rekao da će podržati napore Majkrosofta da kupi američke operacije Tiktoka, ukoliko vlada SAD bude imala “znatan dio” koristi od toga, ali je ponovio da će od 15. septemba zabraniti tu aplikaciju u Americi ako do tada ne bude završena kupovina.

Microsoft je danas saopštio da je cilj kompanje da do sredine septembra zaključi sporazum sa kineskom kompanijom Bytedance, navodi Rojters.



Izvor: N1