22-03-2019

Igre malih zemalja Evrope počinju u maju, Budva epicentar dešavanja

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna ove godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope. Epicentar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva. U kompleksu Slovenska plaža, biće smješteni učesnici-sportisti, a Budva će biti domaćin i zvaničnicima nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja učesnica.

Igre malih zemalja Evrope počinju u maju, Budva epicentar dešavanja | Radio Televizija Budva

Naša zemlja prvi put će biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera.

Riječ je o takmičenju koje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika – pored crnogorskih, nadmetaće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Islanda.

Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a Crna Gora učestvuje od 2011.

Epicentar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva. U kompleksu Slovenska plaža, biće smješteni učesnici-sportisti, a Budva će biti domaćin i zvaničnicima nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja učesnica.

Očekuje se da će našu zemlju i Budvu prvi put posjetiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

U Budvi će se održati svečana ceremonija otvaranja Igara, i to na platou ispred Starog grada, koji je atraktivnom lokacijom i izgledom, idealno mjesto za početak lijepe sportske, i ne samo sportske priče, na izmaku proljeća i početku ljeta u našoj turističkoj prijestonici.

U Budvi će se održati takmičenja u odbojci (žene i muškarci), odbojci na pijesku, streljaštvu, boćanju i tenisu.

Pored Budve, sportska takmičenja održaće se u Baru (košarka, atletika), Podgorici (plivanje), Cetinju (džudo) i Tivtu (stoni tenis).

Igre malih zemalja Evrope, kao i sva takmičenja pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, nisu samo festival sporta, već imaju i mnogo širi značaj.

To je prilika da se brojni gosti upoznaju sa prirodnim ljepotama i turističkim atrakcijama Crne Gore i Budvanske rivijere, da upoznaju našu kulturu i običaje, da osjete poseban mediteranski duh...

Igre malih zemalja u Crnoj Gori biće značajne i po tome što se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Biće to prve “Zelene igre”, koje će se organizovati u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.

Zbog toga Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” - “Prirodno je biti fer”.

S obzirom na broj učesnika i širinu svih mogućnosti koje nudi ovakva manifestacija u pogledu promocije naše zemlje i Budve, može se reći da su Igre malih zemalja Evrope za Crnu Goru – Olimpijske igre u malom.