11-03-2020

IJZ: Javnost ćemo odmah obavijestiti ako bude prvog slučaja koronavirusa

"To je naša dužnost i naša obaveza prema svakom stanovniku ove države", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

IJZ: Javnost ćemo odmah obavijestiti ako bude prvog slučaja koronavirusa | Radio Televizija Budva

Foto: Vijesti

Kada se otkrije prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori javnost će odmah biti informisana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Apelovali su na građane da "ne podliježu pritiscima i izmišljenim informacijama".

"Novi koronavirus je jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo. Što prije shvatimo da je borba sa virusom udruženi napor i građana i zdravstvenog sistema te da zahtjeva lično angažovanje svakog od nas biće nam lakše i jedino tako ćemo izaći kao pobjednici", poručeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Dodaju da ni jedan zdravstveni sistem na svijetu ovu borbu ne može da iznese samostalno ma koliko bio spreman a da su ključ uspjeha građani Crne Gore i njihova lična odgovornost da zaštiti sebe i druge.

"Prema informacijama koje dolaze do Instituta za javno zdravlje izgleda da mnogi građani borbu protiv koronavirusa nisu shvatili dovoljno ozbiljno. Mnogi se vode "provjerenim izvorima", "eksluzivom" i raznoraznim iskrivljenim informacijama koje uporno šire i objavljuju na društvenim mrežama unoseći nemir i paniku".

Iz Instituta su apelovali na građane da prate njihova i saopštenja zdravstvenih vlasti.

"Ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti informisana. To je naša dužnost i naša obaveza prema svakom stanovniku ove države – kako prema vama i vašim porodicama tako i prema našim. Laboratorije i sve stručne službe Instituta su tu samo sa jednim ciljem – očuvanjem i unaprijeđenjem zdravlja stanovništva Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti