10-10-2020

IJZ objavio listu kumulativne incidencije, bez novih mjera za Budvu

Institut za javno zdravlje (IJZ) objavio je listu kumulativne incidencije COVID19 za period od 26.09. do 09.10 na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere NKT. U Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama doći će do ublažavanja, dok je pooštravanje predviđeno za Ulcinj, Žabljak i Pljevlja. Što se tiče Budve promjena nije bilo.


Foto: tw/vladacrnegore

"Stope incidencije i listu opština utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije pode i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24:00 časa dana koji prethodi objavljivanju", pojasnili su iz Instituta.


Lista, Foto: IJZ

Četiri grupe

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa kumulativne incidencije (KI) :

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:
nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja.

2. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;
Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Naša opština nalazi se u grupi 2.

Nepovoljani trend u Budvi

Ipak, Budva spada među opštine sa najnepovoljnijim trendovima kretanja obolijevanja, dodaju iz IJZ.

"Najnepovoljniji trendovi kretanja obolijevanja su u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad, te je za očekivati da se i u ovim opštinama tokom sljedećeg vikenda započne sa primjenom restriktivnijih mjera pod uslovom da se trenutni nivo obolijevanja ne smanji i bolest ne stavi pod kontrolu", istakli su.

Primjena mjera započinje po automatizmu, zavisno od utvrđene opštinske stope incidencije, i to trećeg dana od objavljivanja spiska, odnosno u ponedeljak u 00:00 sati.

"Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se nakon 14 dana implementacije mjera i to u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se pooštravanje mjera vrši po automatizmu na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa. Dakle, u svim opštinama u kojima dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na način da vrijednosti incidencije imaju više vrednosti od graničnih za neku od navedenih kategorija - sa implementacijom restriktivnijih mjera započinje se po automatizmu u ponedeljak odmah nakon objavljivanja spiska", pojašnjavaju iz IJZ.