06-05-2022

IJZ prati pojavu teškog akutnog hepatitisa

Institut za javno zdravlje, u saradnji sa javno-zdravstvenim međunarodnim partnerima, prati pojavu teškog akutnog hepatitisa, saopštili su iz IJZ-a.

IJZ prati pojavu teškog akutnog hepatitisa | Radio Televizija Budva

Foto: IJZ

Iz IJZ-a su kazali da su države u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja pojačale sistem nadzora i da za sada nije registrovan nijedan suspektan slučaj akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla u Crnoj Gori.

Kako su naveli, teški akutni hepatitis registrovan kod uglavnom zdrave djece, uzrasta od mjesec do 16 godina, ali većina djece mlađa je od deset godina.

“Oko deset odsto djece, od ukupnog broja prijavljenih, zahtijevalo je transplantaciju jetre, i do sada je prijavljen jedan smrtni ishod”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je do kraja aprila u Velikoj Britaniji prijavljeno 114 slučajeva, Italiji 17, u Španiji 13, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu po 12, Danskoj šest, Irskoj pet, Holandiji četiri, Norveškoj, Austriji i Francuskoj po dva, a u Njemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Poljskoj i Japanu po jedan.

“Kod oboljele djece dominantni su gastroinestinalni simptomi - bol u trbuhu, dijareja, povraćanje, povećane vrijednosti enzima jetre (ALT ili AST iznad 500IU/L) i žutica. U većini slučajeva djeca nijesu imala povećanu tjelesnu temperature”, pojasnili su iz IJZ-a.

Iz IJZ-a su istakli da su detaljna epidemiološka i laboratorijska istraživanja još u toku, kako bi se utvrdila osnovna etiologija bolesti.

“Slučajevi su testirani na niz različitih uzročnika, a najčešće pronađeni patogeni su adenovirus i SARS-CoV-2”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su upozorili da je neophodno poštovanje opštih preventivnih mjera sa posebnim akcentom na higijenu ruku.

“IJZ prati trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za pojavu ovog teškog oblika akutnog hepatitisa nepoznate etiologije i o svemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, dodaje se u saopštenju.