24-09-2020

Imenovanje Divanovića nevažeće

Većinom glasova odbornika poništena je Odluka SO Budva od 27. juna ove godine, a koja se odnosi na razrješenje predsjednika Opštine Nikole Divanovića, koji je na ovu funkciju, kako se navodi u obrazloženju, izabran na 38. sjednici lokalnog parlamenta, na mandat od četiri godine.

Imenovanje Divanovića nevažeće | Radio Televizija Budva

Za poništenje pomenute Odluke glasalo je 22 odbornika koalicije “Za budućnost Budve- Marko Bato Carević”, Demokrata, SDP i URA.

Kako stoji u Obrazloženju, Odluka o izboru Nikole Divanovića objavljena je u "Sl list CG- Opštinski propisi", br 24/2020 od 07.07.2020. godine. Kao takva stekla je izvrsnost i pravosnažnost, što znači da egzistira u pravnom saobraćaju i proizvodi pravne posljedice.

"Članom 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku Opštine prestaje mandat između ostalog i razrješenjem. Članom 62 istog zakona propisani su razlozi i postupak razrješenja. Bez ikakavih pretenzija da sabotiramo rad ove Skupštine, smatram da je prethodno razreješenje predsjednika Opštine Budva, zakonski preduslov za izbor novog, koji samo u tom slučaju može legitimno vršiti svoju funkciju. U suprotnom Opština Budva rizikuje da istovremeno ima dav predsjednika Opštine, što nije u interesu građana Budve i njihove legitimno izabrane vlasti. Dužnost ove Skupštine je da poštuje princip vladavine prava, čime će opravdati povjerenjE građana ukazano na izborima 30.08.2020. godine. Poltiički stav našeg odborničkog kluba je da odlazeći PredsjedNik nema politički mandat da i dalje obavlja funkciju, niti da kao odgovoran čovjek i političar zbog lične mabicije predstavlja prepreku formiranju i fuknkcionisanju nove lokalne administracije. Mišljenja smo da je neophodno stvoriti sve zakonske prepostavke kako bi Opština Budva što prije počela da funkcioniše u interesu građana Budve. Zbog svega navednog, a imajući u vidu činjenicu da Nikola Divanović trenutno obavlja funkciju predsjednika Opštine u skladu sa zakonom, predlažem da Dnevni red dopunite u navedenom smislu. U suprotom naš odborničku klub će takvo postupanje razumjeti kao otpor nove parlamentarne većine ka vladavini prava i poštovanju procedrua propisanih Zakonom o lokalnoj smaoupravi i drugim propisima i u skladu sa tim preuzeti sve zakonske mogućnosti", navodi se u obrazloženju Predloga Odluke.

Pejović: Građani su dali sud o onom što se dešavalo

Za Mijomira Pejovića iz Demokratske Crne Gore, poništenje Odluke o imenovanju Nikole Divanovića (DPS) za predsjednika Opštine Budva je sasvim prirodno i sasvim uobičajeno.

Odluka o njegovom imenovanju, kaže on, na najbolji mogući način predstavlja kako se golom silom, kršenjem svih mogućih zakonskih normi, poslovničkih odredbio pokušao, uz pomoć parapolicijskih snaga instalirati na to mjesto, takozvani predsjednik Opštine.

Divanovića, istakao je Pejović, niko u međuvremenu nije doživljavao na taj način.

“Niti građani, niti bilo ko drugi. Tako da, bilo što da je on radio ne ostavlja nikakve ni pravne posljednice, ni konsekvence. A, na kraju krajeva, građani Budve su dali sud o svemu onome što se dešavalo i na najbolji način poslali poruku kako su doživjeli brutalne scene nasilja iz juna mjeseca u našoj opštini”, rekao je on.

Rađenović: Ono što smo gledali u prethodnom periodu je poražavajuće

Blažo Rađenović iz GP URA rekao je da je ova tačka dnevnog reda veoma bitna i krucijalna za rad lokalnog parlamenta i lokalne samouprave. Iz tog razloga, istakao je da mu je krivo što kolege iz DPS-a nisu prisutne da stanu u odbranu tačke, ukoliko imaju argumentaciju.

“Mislim da ono što smo gledali u prethodnom periodu jeste jako poražavajuće i za njih same koji su donosili te odluke”, istakao je on.

D.B; D.P; M.S;