12-11-2015

Imlekovo mlijeko povlačeno iz prodaje, nema odgovora zašto

Sanitarni ispektori povukli su u septembru gotovo šest hiljada litara „Imlekovog“ mlijeka u tetrapaku sa rafova jednog od trgovačkih lanaca u Crnoj Gori zbog pritužbi građana daje neispravno, iako je bilo u roku upotrebe. Mlijeko je upućeno na analizu koja je pokazala da je ispravno, bez obzira na to što su brojni građani u pritužbama tvrdili da je „kisjelkasto“, „zgrudvano“, „sirasto“, „neprijatnog ukusa“ i „pokvareno“, piše Pobjeda.

Imlekovo mlijeko povlačeno iz prodaje, nema odgovora zašto | Radio Televizija Budva

Pritužbe na „Imlekovo“ mlijeko u tetrapaku bez čepa, kao i na mlijeko za kafu istog proizvođača, građani su, osim Upravi za inspekcijske poslove, dostavili trgovačkim lancima, kao i Pobjedi više puta tokom septembra i oktobra. Oni su tvrdili da su pokvareno mlijeko kupovali u trgovačkim lancima „Laković“, „Voli“ i „Merkator“.

Iz kompanija „Laković“ i „Voli“ potvrđeno je Pobjedi da su imali reklamacije građana na „Imlekovo“ mlijeko u tetrapaku bez čepa, odnosno na mlijeko za kafu, dok u „Merkatoru“ zvanično odgovaraju da nijesu zabilježili nepravilnosti sa tom vrstom proizvoda.

Dejan Đurašković iz kompanije „Laković“ kazao je Pobjedi da je tačno da su u septembru i oktobru imali pritužbe klijenata i potrošača na kvalitet mlijeka, na koje su odmah reagovali.

„Navedeni artikli bili su u roku trajanja, ali smo ih odmah povukli iz prodaje, vratili dobavljaču „Imlek Boka“ i obavijestili ih o problemu. Navedene artikle smo odnijeli na analizu, kako mi kao pravno lice tako i dobavljač iz svojih zaliha. Analiza je utvrdila njihovu ispravnost“, saopštio je Đurašković.

Olivera Šuškavčević iz kompanije „Voli“ rekla je Pobjedi da nijesu registrovali reklamacije na „Imlekovo“ mlijeko u tretrapaku.

„Imali smo reklamacije za mlijeko za kafu, iako su njihovi rokovi upotrebe bili u redu. Uvažena je reklamacija i ta serija je povučena iz upotrebe.

Pratimo situaciju i spremni smo da reagujemo prema sugestijama potrošača i proizvođača“, navela je ona.

Iz kompanije „Merkator“ tvrde da su svi proizvodi koji se prodaju u njihovim trgovinama zdravstveno ispravni i ispunjavaju sanitarno-higijenske uslove, uključujući i mlijeko „Imlek“ u tetrapaku i mlijeko za kafu.

„U oktobru nijesmo imali nijednu pritužbu potrošača na kvalitet hrane i proizvoda koje nudimo“, saopšteno je Pobjedi iz „Merkatora“.

No, prema nezvaničnim saznanjima, iz sva tri trgovačka lanca u septembru i oktobru povlačeno je mlijeko upravo zbog razloga koje su građani prijavili Pobjedi i Upravi za inspekcijske poslove, a količine su iznosile od oko 150 litara do više od 2.500 litara mlijeka.

Izvršni direktor preduzeća „Imlek Boka“, koje distribuira cjelokupan portfolio „Imlekovih“ proizvoda na crnogorsko tržište, Ranko Vukasović rekao je da visoki standardi kvaliteta jesu i biće i ubuduće prioritet kompanije, kao i da su moguće pojedinačne pritužbe, ali da se one svode na nivo incidenta.

Iz Uprave za inspekcijske poslove potvrđeno je Pobjedi da su primili „inicijative građana u kojima se iznosi sumnja“ u kvalitet mlijeka u objektu „HD Laković“ na Zabjelu.

„Na osnovu ovih inicijativa, 18. septembra je sanitarni inspektor izašao na teren i izvršio inspekcijski pregled, prilikom kojeg je odmah stavio van prometa 5.810 litarskih pakovanja mlijeka „kravica“ ,,Imlek“ 2,8% mliječne masti“, saopšteno je iz te službe.

Objašnjeno je da je prodaja tog mlijeka bila zabranjena do završetka analiza uzetih uzoraka.

„Uzeto je šest uzoraka, a analizu je radio Institut za javno zdravlje. Analize ispitanih uzoraka pokazale su da odgovaraju važećim propisima“, saopšteno je iz Uprave.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kaže da, koliko god da se kontroliše kvalitet određenog proizvoda pa i mlijeka on se ipak „uzrokovano kontroliše“.

To znači da se ne kontroliše cijeli paket proizvoda, već samo jedan ili dva iz njega.

„Može se desiti da je nešto kontrolisano, ali da se u jednom dijelu, jednom lotu, nađu pokvareni proizvodi. Nije tu kriv prodavac. On je nabavio to mlijeko, koje je bilo prilikom nabavke ispravno, međutim iz nekog razloga desilo se da dio i nije“, navela je ona.

Razlog za neispravnost može se tražiti u načinu proizvodnje ili skladištenju, dodaje ona, objašnjavajući da svaki proizvod ima određeni rok trajanja, koji podrazumijeva i skladištenje po propisanim uslovima.