17-06-2024

Industrija vjetra se bori za profitabilnost

Industrija energije vjetra zapala je u kolotečinu, budući da je poslovanje nekoliko velikih kompanija patilo od zastoja zbog problema u lancu nabavke i kontrole kvaliteta. Sada velike kompanije za energiju vjetra žele preoblikovati svoje poslovanje kako bi prešle u zonu profitabilnosti.


Ilustracija (Alexander Droeger, Pixabay)


Kako zemlje širom svijeta prelaze na zelene izvore energije, ove kompanije imaju važnu ulogu u razvoju operacija u tom sektoru, međutim, moraće da dokažu da su dorasle poslu nakon što su iskusile probleme u pogledu performansi i profitabilnosti tokom perioda nakon pandemije.

Nekoliko velikih proizvođača energije vjetra posrnulo je posljednjih godina zbog raznih izazova. Prvo, tokom i nakon pandemije, lanci snabdijevanja su ozbiljno poremećeni, zbog čega su mnoge vjetroelektrane zaostajale u razvoju novih projekata. Drugo, ovi poremećaji u lancu snabdijevanja i rastuća potražnja za materijalima povezanim s operacijama obnovljivih izvora energije doveli su do značajnog povećanja cijena turbina. Treće, nekoliko kompanija za energiju vjetra se utrkivalo u razvoju najvećih, najefikasnijih turbina u posljednjih nekoliko godina. Kako su ubrzali proizvodnju i uvođenje divovskih turbina, bilo je nekoliko izvještaja o kvarovima, a veliki dio opreme je trebalo opozvati.

Najveći svjetski proizvođač vjetroelektrana na moru, danski Orsted, zabilježio je pad profita posljednjih godina zbog rastuće inflacije, povećanja kamatnih stopa i kašnjenja u lancu snabdijevanja. Međutim, u maju je objavio da je njegova bruto dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije – bez novih partnerstava – porasla 8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine na 1,08 milijardi dolara. Ovo je uslijedilo nakon ostavke šefova finansija i operacija kompanije prošlog novembra, kao i pauziranja isplate dividendi. Orstedov izvršni direktor Mads Nipper izjavio je: “Uvjeren sam da smo na pravom putu da ispunimo naš poslovni plan za budućnost.”

Vestas, još jedan danski gigant vjetra, objavio je ove godine da je ponovo u igri nakon nekoliko loših godina. Godišnji izvještaj kompanije svodi povratak profitabilnosti na njenu komercijalnu i operativnu disciplinu. Vestas je ostvario operativni profit za cijelu godinu prije posebnih stavki od 249 miliona dolara, u poređenju sa gubitkom od 1,2 milijarde dolara prethodne godine. Izvršni direktor kompanije Henrik Andersen očekuje da će kontinuirana geopolitička nestabilnost, kao i sporo izdavanje dozvola i nedovoljna izgradnja mreže na svim tržištima uzrokovati neizvjesnost u 2024. Ipak, Vestas očekuje da će ostvariti maržu operativnog profita za cijelu godinu prije posebnih stavki između 4 i 6 odsto, u poređenju sa 1,5 odsto u 2023. i minusom od 8 odsto u 2022. godini.

Na drugim mjestima, velike promjene za Siemensovu jedinicu vjetra mogle bi poboljšati izglede kompanije. Ovog mjeseca dionice Siemensa su porasle 13 odsto nakon što je njemačka kompanija povećala svoje godišnje prognoze i objavila da će generalni direktor njene jedinice vjetroturbina biti smijenjen u sklopu napora za restrukturiranje.

Izvršni direktor odlazeće jedinice Jochen Eickholt rekao je upravnom odboru da će se povući u sklopu zajedničkog dogovora s kompanijom 31. jula, da bi ga zamijenio Vinod Philip.

Izvršni direktor Siemens Energya Christian Bruch rekao je u saopštenju da je Jochen “u veoma teškoj situaciji u Siemens Gamesi postavio centralne temelje za hitno potrebnu reorganizaciju i novi početak unutar Siemens Energy-a”.

“Pošteno je naglasiti da uzroci problema s kvalitetom nijesu potpadali pod njegov mandat kao izvršnog direktora”, dodao je.

Bruch je istakao Siemensove planove za restrukturiranje i dugoročni strateški razvoj u cilju povećanja profita. Kompanija je ove godine zabilježila veću stabilnost u poslovanju vjetroelektrana, kao i rast potražnje za električnom opremom, što ukazuje na povećanje zarade. Firma očekuje povećanje prihoda od između 10 i 12 odsto i profitnu maržu prije posebnih stavki između negativnih 1 odsto i pozitivnih 1 odsto, u poređenju s prethodnom procjenom od između negativnih 2 odsto i pozitivnih 1 odsto.

“Mi se bavimo stvarima na vjetru. Posljednje dvije godine smo radili na mnogim stranama. Jochen je pokrenuo mnogo pravih aktivnosti u smislu ovog operativnog zaokreta. Znali smo da će nam trebati godine da to zaista vratimo na pravi put. U budućnosti ćemo biti aktivni na kopnu i moru. Više ćemo fokusirati poslovanje u inostranstvo. Mi se bavimo velikim proizvodom na moru”, dodao je.

Siemens takođe naporno radi na rješavanju problema sa kontrolom kvaliteta kako bi osigurao da razvoj novih projekata teče glatko, bez opoziva opreme. Užurbani razvoj naveden je kao jedan od glavnih razloga za probleme kontrole kvaliteta sa Siemensovom opremom na kopnu prošle godine. Firma odlučuje hoće li povećati cikluse proizvoda na kopnu kako bi osigurala da oprema prođe rigorozne procese testiranja.

Dok se sektor vjetroenergije i dalje bori da ostvari profit suočen s nekoliko složenih izazova, nedavna poboljšanja u sektorima vjetroelektrana nekoliko velikih industrijskih proizvođača ukazuju na napredak. Globalna potražnja za novim projektima energije vjetra je velika, međutim, kompanije za energiju vjetra moraju osigurati da se sprovedu dovoljna ispitivanja i kontrola kvaliteta za razvoj projekta, umjesto da žure da zadovolje rastuću potražnju. Nadalje, volatilnost cijena materijala i globalnih lanaca nabavke mogla bi dovesti do daljnjih poremećaja, što kompanije moraju uzeti u obzir.


(Invesititror/Autorka: Felicity Bradstock za Oilprice.com)