14-06-2022

Inflacija u SAD-u i covid u Pekingu spustili cijene

Cijene nafte pale su u ponedjeljak prema 121 USD zbog novog talasa covida 19 u Pekingu koji je podstakao zabrinutost za kinesku potražnju i bojazni da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) inflaciju suzbijati još višim kamatnim stopama.

Inflacija u SAD-u i covid u Pekingu spustili cijene | Radio Televizija Budva

Foto: pexels/Zukiman Mohamad

U Londonu cijena barela pala je nakon podne 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 121,13 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,17 USD nižoj cijeni, od 119,5 USD, prenosi Hina.

Trgovci pažljivo prate širenje covida 19 u Kini i mjere suzbijanja zaraze, strahujući da će kineska politika nulte tolerancije covida 19 zagušiti potražnju.

Pekinška četvrt Chaoyang, dio kineskog glavnog grada s najviše stanovnika, najavila je tri nova kruga masovnog testiranja kako bi zaustavila "neobuzdanu" zarazu koja se počela širiti prošle sedmice. Masovno testiranje trebalo bi trajati do srijede.

"Aktuelni pad cijena pojačala su upozorenja zvaničnika o 'neobuzdanom' širenju virusa covida u Pekingu, što dovodi u pitanje oporavak potražnje u bliskoj budućnosti", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Cijene su pritisnula i strahovanja i da će Fed ponovo podići ključne kamatne stope, nakon što su najnoviji podaci, objavljeni u petak, pokazali rast indeksa potrošačkih cijena u maju 8,6 odsto.

Stroža monetarna politika mogla bi snažno zakočiti privredu, a time i potražnju za naftom, pa će ulagači pažljivo pratiti ovosedmičnu Fed-ovu sjednicu.

Snabdjevanje je i dalje ograničeno budući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ne mogu povećati proizvodnju koliko su obećali zbog nedostatnih kapaciteta mnogih proizvođača, sankcija Rusiji i gotovo prepolovljene proizvodnje u nemirima podijeljenoj Libiji.

"Cijene i dalje podržava dinamika ponude i potražnje", tumači Jeffery Halley iz brokerske kuće OANDA, dodavši da ne očekuje dugotrajna razdoblja rasprodaja nafte, osim ako američko tržište u cijene ne uračuna recesiju i Kina ponovo ne uvede lockdown.

OPEC je odvojeno na internet stranici objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak koštao 123,19 USD, gotovo kao i prethodnog radnog dana.