02-09-2015

Infofest krajem septembra

Festival informatičkih dostignuća, Infofest 2015, počeće 27. septembra u hotelu Maestral, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Infofest krajem septembra | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva su naveli da će se, pored centralnog festivalskog programa u hotelu Maestral, zbog velike zainteresovanosti za uključenje u zvaničnu agendu, neke Infofest sesije održati i u hotelima Avala, Montenegro i Residence.

"Infofest je, već godinama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koja, svake godine, zabilježi više od hiljadu pojedinačnih učesnika - predstavnika javnih preduzeća, državnih organa, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema", navodi se u saopštenju.

U prezentacionom dijelu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri Hewlett Packard, Cisco Systems, Microsoft, Oracle, Ericsson i najznačajnije informaciono-tehnološke kompanije (ICT) firme u regionu, Saga, S&T, Energodata, Asseco, Lanaco, TeleGroup i Čikom.

Iz Ministarstva su saopštili da će prvi put na Infofestu nastupiti i poznata internacionalna firma Aliter Technologies čije je sjedište u Slovačkoj, a koja je nedavno aktivirala svoju kompaniju u Crnoj Gori.

Pored prezentacija novih projektnih rješenja, ICT kompanije će, kako su naveli, ponudu predstavljati i na svojim punktovima, u okviru Infofest izložbe.

"Nakon prošlogodišnjeg potpisivanja regionalnog Sporazuma o smanjenju cijena rominga, Infofest će, i ove godine, potvrditi da je mjesto važnih događanja", poručili su iz Ministarstva.

Specijalni program Infofesta će biti ministarska konferencija učesnica pod nazivom Strategije jugoistočna Evropa 2020, odnosno članica Electronic SEE Iniciative.

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) i Agencija za elektronske komunikacije, u okviru Infofesta, organizuju Međunarodnu konferenciju o regulatornom djelovanju u tom sektoru.

"Ovogodišnja tema je Proširenje dostupnosti širokopojasnog pristupa i njegovo usvajanje. Pored konferencije, ITU će biti nosilac još nekoliko važnih Infofest programa", rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo će na ovogodišnjem Infofestu imati edukativne programe posvećene standardima u informatičkom obrazovanju, implementaciji internet tačke razmjene i drugim aktuelnim pitanjima.

Iz Ministarstva su kazali da od samog osnivanja Infofest ima status manifestacije od državnog značaja.

Festival koji će trajati do 3. oktobra zajednički organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i kompanija Biznis Link iz Beograda.