03-10-2018

Infofest: Održan panel "One-stop-shop u Crnoj Gori - potreba i mogućnost"

Na ovogodišnjem 25. Festivalu informatičkih dostignuća – Infofest 2018, u organizaciji Ministarstva javne uprave održan je panel "One-stop-shop u Crnoj Gori - potreba i mogućnost".

Infofest: Održan panel

Panelisti Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost, Danijela Nedeljković-Vukčević, generalna direktorica Direktorata za državnu upravu i Admir Šahmanović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i programe pomoći, Ministarstva javne uprave govorili su o prvom jedinstvenom centru za pružanje usluga javne uprave.

Generalni direktor Šahmanović je istakao da je Ministarstvo javne uprave potpisalo Memorandum o saradnji sa Državnom agencijom za javne usluge i socijalne inovacije (ASAN) sa ciljem uspostavljanja OSS za pružanje javnih i privatnih usluga u Crnoj Gori, na čijoj implementaciji se intenzivno radi. ASAN centar od 2012. godine uspješno primjenjuje model OSS pružanja javnih usluga i okuplja predstavnike različitih državnih agencija i privatnih kompanija.

"Model OSS je priznat od strane Ujedinjenih nacija kroz prestižnu nagradu, kao jedan od naprednih i najboljih praksi u pružanju javnih usluga. Usluge se pružaju kroz 13 centara, a svaki od njih opslužuje više od 3.000 korisnika dnevno. Koncept ASAN-a zasniva se na vladavini prava, transparentnosti, efikasnosti i promoviše unapređenje usluga i profesionalni razvoj službenika", rekao je, između ostalog, Šahmanović.

Gerneralna direktorica Nedeljković-Vukčević kazala je da sistem one stop shop-a, prema Zakonu o upravnom postupku, sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu. Ovakav kocept je počeo da se primjenjuje od jula 2016. godine. ZUP ga definiše kao one stop shop, a nazivamo ga sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu.

Generalna direktorica Milica Janković je istakla da je cilj one stop shop-a uspostaviti jedno mjesto, na kojem će građani moći da obave cijeli posao zbog kojeg su došli uz skraćenje procedura. Uspostavljanjem one stop shop-a ostvaruje se transparentnost državnih organa, dostupnost usluga i smanjenje nesigurnosti pri ostvarivanju usluga, kazala je Janković.