06-07-2016

Inicijativa za poboljšanje standarda budvanskih penzionera

Inicijativa za poboljšanje standarda budvanskih penzionera | Radio Televizija Budva

Predsjednik Opštine Budva, doc. dr Srđa Popović, i potpredsjednica, Suzana Pribilović, danas su u Kabinetu predsjednika primili direktora Fonda PIO Crne Gore, Dušana Perovića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Crne Gore, Branka Vešovića, predsjednika Udruženja penzionera Budve, Nika Zeca, i predsjednika podružnice Udruženja penzionera Budve za Petrovac, Voja Srzentića. Glavna tema sastanka bila je inicijativa za poboljšanje standarda budvanskih penzionera, sa posebnim akcentom na rješavanje stambenog problema penzionara podstanara.

Predsjednik Udruženja penzionera Budve, Niko Zec, koji je i inicirao ovaj sastanak, predstavio je rad Udruženja i upoznao prisutne sa brojem penzionera na prostoru opštine Budva (oko 2900), zatim je govorio o realizovanim aktivnostima i poboljšanju uslova za život najstarijeg dijela naše zajednice, istakavši značaj i ulogu budvanskog Udruženja na lokalnom nivou. Početkom marta ove godine Zec je i formalno pokrenuo pitanje rješavanje jednog od ključnih problema penzionera – neadekvatno stanovanje nekoliko desetina penzionera s prostora naše opštine.

Njegov prijedlog za rješavanje problema jeste da se na prostoru Budve odredi parcela na kojoj bi se, po olakšanim okolnostima, prišlo izgradnji stambenog objekata, u čije bi se jedinice budvanski penzioneri po povoljnijim uslovima u dogledno vrijeme mogli useliti.

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, govorio je o prosječnim visinama penzija u Crnoj Gori i u Budvi, naveo brojne socijalne programe Fonda PIO na stvaranju uslova za što bolji i lagodniji život penzionera u Crnoj Gori, i dodao da je posebno zadovoljan saradnjom na brojim dosadašnjim projektima kako sa Savezom udruženja penzionera Crne Gore, tako i sa resornim državnim i lokalnim subjektima.

Naglasio je i da očekuje da će problem neadekvatnog stanovanja dijela penzionera u Budvi biti uskoro riješen uz razumijevanje i pomoć budvanske lokalne samouprave, na način na koji je to već riješeno u nekoliko crnogorskih opština koje su ustupanjem zemljišta i oslobađanjem od komunalija, kao i određenim finansijaksim sredstvima, pomogle izgradnju objekata za stanovanje. Takođe, detaljno je upoznao prisutne i sa svim neophodnim koracima i procedurama usmjerenim ka rješavanju ovog problema i na tom putu ponudio pomoć Fonda PIO.

Branko Vešović, predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore, iznio je osnovne podatke o Savezu i upoznao prisutne sa dosadašnjim realizovanim projektima i posebno pohvalio dugogodišnju uspješnu saradnju sa budvanskim penzionerskim udruženjem. Izrazio je zadovoljstvo povodom današnjeg sastanka, kao i očekivanja da će u doglednom vremenu ovo pitanje biti na pravi način riješeno.

Istakao je, takođe, da je od stupanja na funkciju predsjednika Saveza, posebno držao do dva principa – zaštite i poboljšanja materijalnog položaja penzionera u zemlji, kao i rješavanja stambenog pitanja, a čemu će, u gradu Budvi, svakako doprinijeti i današnji sastanak i očekivane buduće aktivnosti.

Doc. dr Srđa Popović izrazio je lično zadovoljstvo zbog ove inicijative i obećao da će Opština Budva i on kao predsjednik, u skladu sa zakonom i ingerencijama, pomoći prevazilaženje ovog životno važnog pitanja za naše sugrađane.

Istakao je da će Opština Budva preduzeti odgovarajuče mjere u cilju pronalaženja adekvatne lokacije i stvaranju uslova za izgradnju ovog stambenog objekta. Naglasio je i to da će, kao i do sada, Opština nastaviti uspješno da sarađuje sa lokalnim udruženjem penzionera, te da će stvaranje adekvatnog prostora za život budvanskih penzionera svakako biti projekat od posebnog prioriteta.